Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Καθυστερεί ο κύκλος σας; Τι μπορεί να συμβαίνει αν δεν ειστε έγκυος

Καθυστερεί ο κύκλος σας; Τι μπορεί να συμβαίνει αν δεν ειστε έγκυος

Μπορεί η καθυστέρηση να αποτελεί τη βασική υποψία για εγκυμοσύνη αλλά δεν αποτελεί αιτία μόνο γι’ αυτήν.

Μερικοί από τους λόγους  που μπορεί να καθυστερούν την περίοδό σας είναι οι εξής:

– Μεγάλες αλλαγές του συνηθισμένου τρόπου ζωής. Η περίοδος κάποιας προσαρμογής, οι νέες συνθήκες ζωής ή εργασίας αυξάνουν το στρες και αυτό μπορεί να προκαλέσει οργανικές επιπτώσεις. Οποιαδήποτε εντονη συναισθηματική φόρτιση ή άγχος, μπορεί να καθυστερήσει την περίοδό σας.
– Σημαντική απώλεια βάρους: Η σημαντική και απότομη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο ενώ η ανορεξία και η βουλιμία είναι βασικοί παράγοντες της διαταραχής της περιόδου.
-Προβλήματα του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ομαλή λειτουργία σε διάφορα όργανα του σώματος. Ο υπερθυρεοειδισμός όπως επίσης και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο και να προκαλούν καθυστέρηση.
– Πολυκυστικές ωοθήκες: Μια ακόμη αιτία καθυστέρησης της περιόδου είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης και χωρίς αυτήν η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα.

Επίσης, η αντισύλληψη ή η εμμηνόπαυση έχουν το δικό τους αντίκτυπο στον κύκλο σας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Να θυμάστε ότι μιλάμε για καθυστέρηση, όταν περάσουν πέντε μέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία, εφόσον έχετε σταθερό κύκλο.

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr