Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το λαχανικό που προστατεύει την όραση

Το λαχανικό που προστατεύει την όραση

Η υγεία των ματιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας, η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Ειδικά όσα έχουν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, βερίκοκα) δρουν προστατευτικά χάρη στη βήτα καροτίνη που περιέχουν, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Έρευνα δείχνει ότι ένα πράσινο λαχανικό μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αποφύγουμε σοβαρά προβλήματα με την όρασή μας.

Το λαχανικό αυτό περιέχει το συστατικό I3C. Έρευνα βρήκε ότι το I3C, σε υψηλές ποσότητες, ενεργοποιεί τον υποδοχέα AhR που αποτοξινώνει τον αμφιβληστροειδή, ο οποίος έχει την τάση να αδρανεί όσο περνάνε τα χρόνια, και έτσι μπορούν να προκληθούν προβλήματα όρασης.

bigstock Brocoli 87801215

Επειδή όμως χρειάζονται αρκετά μεγάλες ποσότητες από το εν λόγω λαχανικό, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν βασιζόμενοι σε αυτό το συστατικό να φτιάξουν μία πιθανή θεραπεία ή προληπτική φόρμουλα για τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με τον αμφιβληστροειδή.

Το λαχανικό αυτό δεν είναι άλλο από το πολύτιμο μπρόκολο, το οποίο προσφέρει επίσης προστασία και από άλλα προβλήματα και ασθένειες, όπως ο καρκίνος, του προστάτη και του μαστού.

Οι ειδικοί συστήνουν την τακτική κατανάλωση πράσινων λαχανικών, τα οποία περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που σύμφωνα με μελέτες μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr