Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Περιοδοντίτιδα: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται

Περιοδοντίτιδα: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται

Η περιοδοντίτιδα ή περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή φλεγμονή που προσβάλλει τα ούλα και το κόκαλο που στηρίζει τα δόντια στη γνάθο.

Η βασική αιτία της νόσου είναι η οδοντική πλάκα, μια κολλώδης άχρωμη ταινία η οποία σχηματίζεται σταθερά πάνω στα ούλα.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, το στρες, ο διαβήτης, συστηματικά νοσήματα, διατροφικές συνήθειες, εγκυμοσύνη και το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έχουν περιοδοντίτιδα και βρίσκονται στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

bigstock Nurse Assisting Patient Underg 13893755

Η Jo Freudenheim, του University at Buffalo στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και καρκίνου στο μαστό είναι ότι τα βακτήρια εισχωρούν στο κυκλοφορικό σύστημα και τελικά επηρεάζουν το μαστικό ιστό.

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται έτσι κι αλλιώς με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν σχέσεις μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρκίνου στο στόμα, στον οισοφάγο, στο κεφάλι και τον τράχηλο, στο πάγκρεας και στους πνεύμονες. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση με τον καρκίνο μαστού.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 73.737 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τις οποίες καμία δεν είχε προηγουμένως καρκίνο στο μαστό. Περιοδοντική νόσος αναφέρθηκε στο 26,1% των γυναικών.

Μετά από παρακολούθηση 6,7 ετών κατά μέσον όρο, 2.124 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ όλων των γυναικών, ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό ήταν 14% υψηλότερος σε γυναίκες με περιοδοντική νόσο.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr