Η έκθεση σε μια κατηγορία συνθετικών χημικών ουσιών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ουσίες αυτές είναι οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), που συχνά αποκαλούνται και παντοτινά χημικά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη ηλεκτρονική βάση δεδομένων που συνδέεται με ιατρικά αρχεία 70.000 και πλέον ανθρώπων που έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης από το 2007.
Η μελέτη ανέλυσε 180 άτομα που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη τύπου 2 και τα συνέκρινε με 180 άτομα χωρίς διαβήτη.
Χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος για να αναλυθούν τα επίπεδα PFAS, τα οποία υπάρχουν παντού γύρω μας, από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη έως υφάσματα που δεν λεκιάζουν και αδιάβροχα ρούχα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα PFAS συσχετίζονταν με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση στο εύρος της έκθεσης σε PFAS, συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου κατά 31%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι συσχετίσεις θα μπορούσαν να οφείλονται σε μεταβολικές ανωμαλίες στη βιοσύνθεση αμινοξέων και στο μεταβολισμό των φαρμάκων, κάτι που μπορεί να εξηγήσει πώς τα PFAS επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.
«Τα PFAS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που αντέχουν στη θερμότητα, το λάδι, το νερό και τους λεκέδες και βρίσκονται σε αμέτρητα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα», δήλωσε ο Vishal Midya, συντάκτης της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai.
«Επειδή δεν αποσυντίθενται εύκολα, τα PFAS συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολισμό με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη».
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης της έκθεσης στα PFAS για την προώθηση της δημόσιας υγείας και της προώθησης της γνώσης σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς που υποκρύπτουν τις επιπτώσεις των PFAS στον ανθρώπινο μεταβολισμό.
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα PFAS αποτελούν παράγοντα κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως είναι η παχυσαρκία, οι ηπατικές παθήσεις και ο διαβήτης.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine.
Πηγή