Τετάρτη , 21 Φεβρουάριος 2024
Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Εξεταστείτε άμεσα εάν έχετε συχνά βραχνάδα, δύσπνοια και βήχα

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Εξεταστείτε άμεσα εάν έχετε συχνά βραχνάδα, δύσπνοια και βήχα

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα στην καρδιά και τους πνεύμονες του πάσχοντα.

Τα συμπτώματα της ΠΑΥ δεν είναι συγκεκριμένα και μπορεί να ποικίλουν από ήπια δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, έως συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας και σοβαρό περιορισμό στη δυνατότητα άσκησης, και εν τέλει μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Η ΠΑΥ είναι μία ομάδα στην ταξινόμηση της πνευμονικής υπέρτασης (ΠΥ). Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει την ιδιοπαθή ΠΑΥ, κληρονομική ΠΑΥ και ΠΑΥ που προκαλείται από παράγοντες που περιλαμβάνουν νοσήματα του συνδετικού ιστού, λοίμωξη HIV και συγγενή καρδιοπάθεια.

Τη τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της ΠΑΥ, παράλληλα με την ανάπτυξη θεραπευτικών οδηγιών και νέων θεραπειών.

Τα φάρμακα που στοχεύουν απευθείας στην παθογένεια της ΠΑΥ είναι οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERAs), τα ανάλογα προστακυκλίνης και οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

Οι θεραπείες της ΠΑΥ έχουν αλλάξει την πρόγνωση για τους ασθενείς με ΠΑΥ, από βελτίωση των συμπτωμάτων στην ανοχή της άσκησης πριν από 10 χρόνια, σε καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου σήμερα.

Οι περισσότερες γνώσεις για τη νόσο και οι κατευθυντήριες οδηγίες που βασίζονται σε δεδομένα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών έχουν τονίσει την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση, στοχευμένη αγωγή και θεραπεία συνδυασμού.

bigstock Tablet with word Pulmonary hy 80662625

Τα συμπτώματα πνευμονικής υπέρτασης, όταν αυτά εκδηλώνονται, μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Δύσπνοια

-Κόπωση

-Στηθάγχη

-Μειωμένη ικανότητα άσκησης

-Βήχα με αίμα

-Βραχνάδα

bigstock Symbolic human lungs silhouett 109531085

Οι γιατροί ταξινομούν την πάθηση σε πέντε κύριες ομάδες:

-Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) που οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

-Πνευμονική υπέρταση λόγω αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας.

-Πνευμονική υπέρταση λόγω πνευμονικών παθήσεων ή έλλειψης οξυγόνου (υποξία).

-Χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση, όπου τα αιμοφόρα αγγεία αποφράσσονται ή στενεύουν από θρόμβους αίματος.

-Πνευμονική υπέρταση με ασαφή αιτία ή διάφορα συμπτώματα πρόκλησης.

bigstock Diagnosis Pulmonary Hyperten 97272452

Δύσκολη η διάγνωση

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι δύσκολο να διαγνωσθεί εγκαίρως, καθώς πολλοί ασθενείς δεν έχουν καθόλου ή έχουν λίγα συμπτώματα ή απλά φαίνονται ανήμποροι. Η ΠΑΥ μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο ο μέσος όρος ηλικίας ενός ατόμου που διαγιγνώσκεται με ΠΑΥ είναι τα 50 έτη.

Οι γιατροί βασίζονται σε ανάλυση των συμπτωμάτων ενός ατόμου και εξετάζουν και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και οι υφιστάμενες συνθήκες. Πολλά άτομα πηγαίνουν στο γιατρό αργά στην πορεία της νόσου, με ενδείξεις δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα στοιχεία για την πνευμονική υπέρταση είναι αποκαλυπτικά:

-Υπάρχουν 1,5-5,2 κρούσματα πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης ανά 100.000 άτομα στην Ευρώπη.

-Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. εμφανίζουν

-Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση χωρίς ειδική θεραπεία έχει μέσο ποσοστό επιβίωσης τα 2,8 χρόνια.

-Αν και η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι γνωστή ως σπάνια νόσος, η συνολική επιβάρυνση όλων των τύπων πνευμονικής υπέρτασης είναι άγνωστη.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr