Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το πολύτιμο μέταλλο που ρίχνει την πίεση

Το πολύτιμο μέταλλο που ρίχνει την πίεση

Ένα πολύτιμο μέταλλο που βρίσκεται σε αφθονία στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στο κακάο και στα πράσινα λαχανικά συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ώστε να προληφθούν επικίνδυνες καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα.

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hypertension, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου έχει αντιυπερτασική δράση.

bigstock Products rich in magnesium 112181771

Έπειτα από επισκόπηση 34 κλινικών μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια λήψη συμπληρώματος μαγνησίου (κατά μέσο όρο ποσότητα 368 mg) για διάστημα τριών μηνών οδηγεί σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 2 mm/Hg και μείωση της διαστολικής πίεσης κατά 1,78 mm/Hg.

Μπορεί η μείωση που παρατηρήθηκε να μην είναι τεράστια, είναι όμως αρκετά σημαντική για να μειωθεί ο κίνδυνος επικίνδυνων καρδιαγγειακών επιπλοκών, αναφέρει ο Yiqing Song, ένας εκ των συντακτών της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Παλαιότερες έρευνες επί του θέματος έχουν υποδείξει ότι μια μείωση της συστολικής πίεσης κατά 2 mm/Hg σε βάθος 10ετίας-15ετίας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό, ενώ η μείωση στη διαστολική πίεση προστατεύει από τον σχηματισμό θρόμβων, αναφέρει ο Song.

Το μαγνήσιο δίνει «σήμα» στην καρδιά να απελευθερώσει χημικές ουσίες που χαλαρώνουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, το αίμα κυκλοφορεί με μεγαλύτερη ευκολία και η αρτηριακή πίεση μειώνεται.

Εάν δεν εξασφαλίζετε τις συνιστώμενες ποσότητες μαγνησίου μέσω της διατροφής σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ώστε να σας συστήσει συμπλήρωμα διατροφής.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr