Κυριακή , 4 Δεκέμβριος 2022
Η προγεστερόνη «όπλο» κατά τις γρίπης για τις γυναίκες

Η προγεστερόνη «όπλο» κατά τις γρίπης για τις γυναίκες

Η θηλυκή ορμόνη προγεστερόνη φαίνεται να προστατεύει από τις επιπλοκές της γρίπης και –πράγμα απρόσμενο– βοηθά τα κύτταρα των πνευμόνων να ανακάμψουν πιο γρήγορα μετά από μια λοίμωξη. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο από επιστήμονες στις ΗΠΑ, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σάμπρα Κλάιν του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens.

Οι επιστήμονες χορήγησαν προγεστερόνη σε θηλυκά ποντίκια, ενώ σε μια άλλη ομάδα τρωκτικών δεν χορήγησαν την ορμόνη. Στη συνέχεια και οι δύο ομάδες πειραματόζωων εκτέθηκαν στον ιό Α της γρίπης. Όλα τα ποντίκια αρρώστησαν, αλλά σε όσα είχαν πάρει την προγεστερόνη, η γρίπη ήταν πιο ήπια.

Τα ζώα με την ορμόνη εμφάνισαν μικρότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία στους πνεύμονες, ενώ η υγεία τους αποκαταστάθηκε πιο γρήγορα. Επίσης, η προγεστερόνη τα προστάτευσε από τις χειρότερες επιπλοκές της γρίπης.

Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι οι ορμόνες της αναπαραγωγής έχουν μια ευρύτερη δράση και στο μέλλον πιθανώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αντιγριπική θεραπεία στις γυναίκες.

bigstock Sick young woman in bed at hom 118110938

Η προγεστερόνη, η οποία παράγεται από τις ωοθήκες στα αρχικά στάδια τηςεγκυμοσύνης, αξιοποιείται επίσης στις περισσότερες ορμονικές μορφές αντισύλληψης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 100 εκατομμύρια νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο παίρνουν αντισυλληπτικά με βάση την προγεστερόνη.

Όταν τα θηλυκά ποντίκια (και πιθανώς οι γυναίκες) αρρωσταίνουν με γρίπη, τα φυσικά επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό τους πέφτουν, όμως τα ορμονικά αντισυλληπτικά συνεχίζουν να παρέχουν μια αυξημένη ποσότητα της εν λόγω ορμόνης. Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν επιπλοκές από τη γρίπη. Το επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί κατά πόσο, εκτός από τα πειραματόζωα, είναι δυνατό η προγεστερόνη να προστατεύσει και τις γυναίκες από τη γρίπη, καθώς επίσης ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν τα ορμονικά αντισυλληπτικά σε αυτό.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr