Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Στοματικά έλκη 5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Στοματικά έλκη: 5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Τα στοματικά έλκη μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία της στοματικής κοιλότητας, όπως το εσωτερικό των χειλιών, τα ούλα, η γλώσσα ή τα μάγουλα.

Πολλές είναι οι αιτίες που τα προκαλούν, όπως μικροτραυματισμοί (δάγκωμα των χειλιών ή της γλώσσας, ερεθισμός από καυτό φαγητό ή ποτό), οδοντικά προβλήματα, σιδεράκια, άγχος, διατροφικές ελλείψεις, ευαισθησία σε κάποιες τροφές, ασθενές ανοσοποιητικό κλπ.

Τα στοματικά έλκη δεν είναι μεταδοτικά. Συνήθως είναι λευκά ή κίτρινα και έχουν κόκκινο περίγραμμα.

Οι γυναίκες παθαίνουν στοματικά έλκη πιο συχνά από τους άντρες, γεγονός που σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές.

Τα στοματικά έλκη συνήθως υποχωρούν εντός 10 ημερών, ενώ σπανιότερα μπορεί να διαρκέσουν έως 6 εβδομάδες.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Αποφύγετε τα όξινα και γλυκά τρόφιμα

Τα οξέα των τροφών ερεθίζουν τις πληγές, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος και παρατείνουν τον χρόνο επούλωσής τους. Επίσης, η διάσπαση των σακχάρων προκαλεί την παραγωγή οξέων που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και παρατείνουν την επούλωση των ελκών.

Αλλάξτε οδοντόπαστα

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν ή λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) (85% των συνολικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά) διανοίγουν τα κενά μεταξύ των βλεννωδών κυττάρων της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να εισχωρούν στον οργανισμό τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας.

bigstock Woman show her lower lip of th 100972436

Πλύσεις με αλατόνερο

Το αλάτι καθαρίζει και αφυδατώνει την πληγή του στόματος, επιταχύνει τη θεραπεία και μουδιάζει προσωρινά τον πόνο. Μπορεί στην αρχή να είναι λίγο επώδυνο αλλά σταδιακά είναι πολύ αποτελεσματικό. Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κούπα νερό και κάνετε στοματικές πλύσεις.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική και βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα που ερεθίζουν την πληγή. Διαλύστε ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και κάντε στοματικές πλύσεις 2-3 φορές την ημέρα. Προσπαθήστε να κρατάτε το διάλυμα στο στόμα για περίπου 2 λεπτά.

Πλύσεις με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Αναμίξτε 1 μέρος υπεροξειδίου του υδρογόνου με 1 μέρος νερού και εφαρμόστε το μείγμα στα έλκη χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι αντισηπτικό, καθαρίζει την πληγή και βοηθά την επούλωση, αλλά δεν τσούζει όπως συμβαίνει με το αλάτι.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr