Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023
Φοίβος Δεληβοριάς: Σας αποχαιρετώ, είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας

Φοίβος Δεληβοριάς: Σας αποχαιρετώ, είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας

Την απογοήτευση του εξέφρασε ο Φοίβος Δεληβοριάς για τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σχετικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους καλλιτέχνες.

Ο κορονοϊός έχει πλήξει ιδιαίτερα τον χώρο του πολιτισμού και ο Φοίβος Δεληβοριάς, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ξέσπασε με ένα κείμενο στο οποίο η οργή για τα όσα ακούστηκαν ήταν διάχυτη.

Ο καλλιτέχνης, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για «τίτλους τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς», τονίζοντας πως «κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα».

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Δεληβοριάς εκπροσωπεί ένα τυφλό μίσος κατά της κυβερνήσεως

Την αντίθεση του στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σύνταγμα από καλλιτέχνες οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν από την αρχή στο επίδομα στήριξης των 800 ευρώ εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Χθες, έβλεπα πάλι μια πορεία στο Σύνταγμα, απ’ ότι έμαθα εκ των υστέρων ήταν των καλλιτεχνών, όπου αν δείτε τις φωτογραφίες που είναι αποκαρδιωτικές. Όλη η Ελλάδα κάνει μια προσπάθεια, με γάντια και μάσκες κλπ, και κάνουν πορεία και είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Κρίμα και άδικο» ανέφερε αρχικά στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 07.00» του Open το πρωί της Παρασκευής.

Στην συνέχεια της συζήτησης ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον όρο «ατομική ευθύνη» των καλλιτεχνών. «Είσαι κύριε άνθρωπος του Πολιτισμού. Άρα; Μάχεσαι για ανώτερες αρχές, έχεις κάποιο επίπεδο, κάποια μόρφωση. Εσύ που έχεις κάποιο επίπεδο και κάποια μόρφωση, πας και κάθεσαι αγκαλιά με τον άλλον για να κάνεις αντιπολίτευση στην κυβέρνηση καταπατώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας;» αναρωτήθηκε στον «αέρα» της εκπομπής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το επίδομα των 800 ευρώ στο οποίο δεν συμπεριλήφθηκαν από την αρχή οι καλλιτέχνες, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Μα, δεν έμειναν απ’ έξω! Είναι παντελώς ψευδές αυτό. Οι καλλιτέχνες μπήκαν στα 800 ευρώ, και πήραν τα 800 ευρώ. Και ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στα 800 ευρώ. Και δεν αφήσαμε κανέναν απ’ έξω. Αυτό το οποίο συνέβη πράγματι, είναι λόγω της ιδιομορφίας αυτού του επαγγέλματος, κάποιοι πχ είχαν σταματήσει τις παραστάσεις τους λίγες μέρες πριν από την προβλεπόμενη προθεσμία, είναι αυτοί που δεν είχαν μπει και τους βάλαμε τώρα. Κάποιοι άλλοι δεν ξέραμε ότι είναι καλλιτέχνες, δεν θέλω να πω περισσότερα, δεν ήταν δηλωμένοι καλλιτέχνες για λόγους που μπορείτε να καταλάβετε. Γι’αυτό και φτιάχνουμε και τώρα το Μητρώο Καλλιτεχνών γιατί για να σου δώσει το κράτος τα 800 ευρώ κάπου πρέπει να φαίνεται ότι είσαι καλλιτέχνης. Άμα πουθενά δεν φαίνεσαι ως καλλιτέχνης πού θα σε βρει το κράτος να σου δώσει τα 800 ευρώ» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά λέγοντας: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό για τον κ. Δεληβοριά είχα την εικόνα που είχαν οι περισσότεροι. Μέχρι τη μέρα που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα των Συντακτών, όταν εγώ είχα κάνει τη δήλωση για τους μετανάστες και πως δεν θέλω να έχουμε υπερβολικό αριθμό μεταναστών στην Ελλάδα και μου απήντησε με ένα χυδαίο υβραιολόγιο, μετά από αυτό κατάλαβα ότι ο κ. Δεληβοριάς δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα των καλλιτεχνών ούτε τους καλλιτέχνες. Εκπροσωπεί ένα τυφλό μίσος κατά της κυβερνήσεως. Δικαίωμα του. Μας αρέσει η δημοκρατία για να μπορεί ο κ. Δεληβοριάς να εκφράζει το τυφλό του μίσος κατά της κυβερνήσεως αλλά καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Δεν μιλάμε περί αγωνίας του καλλιτεχνικού κόσμου».

Στη συνέχεια όμως ο κ. Γεωργιάδης έκανε ξανά αναφορά στον κ. Δεληβοριά και αναρωτηθήκε «τι όνειρο είδε ο καλλιτέχνης».


Πηγή