Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Από το γκολφ του αείμνηστου Καραμανλή και το τζόκινγκ του Τσίπρα στα τρίποντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γράφει

ο Γεώργιος Σαρρής

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης (ενίοτε και παλαιότερα) επιχειρούν να εμφανιστούν ως αθλητικοί τύποι, με απώτερο σκοπό να καταδείξουν στο εκλογικό σώμα ότι βρίσκονται σε… δαιμονιώδη φόρμα και πως είναι οι πλέον ικανοί να κρατούν γερά τα ηνία της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου να βρεθεί στα πατρογονικά εδάφη των Χανίων και είναι βέβαιο ότι θα τον δούμε κάποια στιγμή με μαγιό στην παραλία όπως έχει συμβεί. Ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας μας είχε ξαφνιάσει τον Οκτώβριο του 2017 όταν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον βρήκε το χρόνο να φορέσει σορτς και αθλητικά παπούτσια προκειμένου να κάνει τζόκινγκ στο πάρκο του Λίνκολν Μεμόριαλ, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το μαγιό, μόλις έχει βγει από τη θάλασσα

Εν αντιθέσει, μας φαντάζουν πολλοί οικείες αντίστοιχες εικόνες για τον Γιώργο Παπανδρέου, που συνήθιζε να κάνει τζόκινγκ ακόμη και πριν από τις Συνόδους Κορυφής. Στον αντίποδα, μας έρχεται κατά νου η δωρική μορφή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν έπαιζε γκολφ, ενώ δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα μακροβούτια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τις κολυμβητικές ικανότητες του Κώστα Σημίτη, τις αθλητικές δραστηριότητες του Κώστα Καραμανλή αλλά και τη δεινότητα του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη στα πνευματικά σπορ.

Γεώργιος Παπανδρέου: Ο πιο sportsman πρωθυπουργός

Αναμφισβήτητα ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πιο αθλητικός τύπος που πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας την περίοδο 2009 – 2011, τον είδαμε μεταξύ άλλων να ξεκινάει με κανό από την Ερμιόνη και να φθάνει στην Ύδρα, να διανύει δεκάδες χιλιόμετρα με το ποδήλατό του και να τραυματίζεται στον θωρακικό σπόνδυλο όταν τσακίστηκε στην προσπάθειά του να διορθώσει την αλυσίδα εν κινήσει (κάτι που επιχειρούν πάντως συχνά οι επαγγελματίες ποδηλάτες).

Ο Παπανδρέου κάνει διατάσεις πριν τρέξει σε έναν ακόμα αγώνα

Να τρέχει στον μαραθώνιο φορώντας αεροδυναμικά γυαλιά ηλίου, να κάνει καγιάκ στη Σκιάθο και να κολυμπάει με τις ώρες σε απομακρυσμένες παραλίες υπό τη φρούρηση των ανδρών ασφαλείας. Συν τοις άλλοις, περνούσε σχεδόν ανελλιπώς μια βόλτα από το γυμναστήριο της γειτονιάς του, ενώ κάθε φορά που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, επέλεγε ξενοδοχείο που να διαθέτει και αίθουσα με βάρη, την οποία και τιμούσε δεόντως.

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Δεινός παίκτης του γκολφ

Ο αείμνηστος ιδρυτής της Ν.Δ. υπήρξε δεινός παίκτης του γκολφ. Όποτε έβρισκε λίγο ελεύθερο χρόνο, άρπαζε την τσάντα με τα αγαπημένα του μπαστούνια και πήγαινε να παίξει γκολφ στο γήπεδο της Γλυφάδας, το οποίο άλλωστε είχε εγκαινιάσει ο ίδιος αρχές της δεκαετίας του ’60. Δική του ιδέα ήταν και η δημιουργία γηπέδου γκολφ στο νησί των Φαιάκων. Όταν βρέθηκε το 1965 στο νεόδμητο τότε Hilton της Κέρκυρας, συμβούλευσε τον ιδιοκτήτη του, Χαράλαμπο Τσαούσογλου, να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο χώρο για να παίζουν εκεί οι πλούσιοι πελάτες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος που τύγχανε να είναι και λάτρεις του αθλήματος. Όπερ και εγένετο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον ανιψιό του Κωστή (γιο του αδελφού του, Αχιλλέα Καραμανλή)

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρούνταν κορυφαίος παίκτης αλλά δεν του άρεσε και να χάνει. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης διηγούνταν πως μια φορά ο Καραμανλής είχε χάσει στο γκολφ από τη σύζυγο του Γεωργίου Ράλλη, Λένα, και ο εκνευρισμός του ήταν κάτι παραπάνω από έντονος.

Κώστας Σημίτης: Κολυμβητής στη Σίφνο

Δεν φημίζεται για τις αθλητικές του επιδόσεις. Ωστόσο τάσσεται αναφανδόν κι αυτός υπέρ του ρητού «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Έτσι, κάθε φορά που πηγαίνει διακοπές στη Σίφνο (τουλάχιστον μια φορά το χρόνο), μένει πάντα μαζί με τη σύζυγό του Δάφνη σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο και λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό φοράει το μαγιό και κολυμπάει.

Ο Κώστας Σημίτης σε διακοπές με τη σύζυγό του Δάφνη

Όσοι γνωρίζουν τον Κώστα Σημίτη, δηλώνουν ότι «δεν κάθεται απλά στατικός στη θάλασσα, αλλά… του δίνει και καταλαβαίνει. Γνωρίζει την κολυμβητική τεχνική και διανύει εκατοντάδες μέτρα κάθε φορά». Φήμες μάλιστα λένε ότι ένα καλοκαίρι ξεκίνησε από την παραλία του καταλύματός του και έφθασε μέχρι το παρακείμενο νησάκι της Κιτριανής. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι η συνολική απόσταση από τον Πλατύ Γιαλό στην Κιτριανή είναι ενάμιση χιλιόμετρο. Το να κολύμπησε συνολικά τρία χιλιόμετρα (για να πάει και να επιστρέψει) φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο.

Κώστας Καραμανλής: Το ποδόσφαιρο δεν αποτέλεσε το φόρτε του

Ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, καταβάλλει κατά διαστήματα επίπονες προσπάθειες προκειμένου να βρίσκεται σε φόρμα. Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής του θητείας, εντατικοποίησε τις βόλτες με ποδήλατο, το έντονο περπάτημα αλλά και το κολύμπι στην περιοχή της Ραφήνας.

Κάποτε, είχε δοκιμάσει τις επιδόσεις του και στο ποδόσφαιρο, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Ήταν Οκτώβρης του 1997 όταν οι δημοσιογράφοι της συμπρωτεύουσας ειδοποιήθηκαν ότι ο 41χρονος τότε πρόεδρος της Ν.Δ. θα πήγαινε για προπόνηση στο γήπεδο του Ηρακλή.

11 Μαρτίου 1998. Ο Καραμανλής αποχωρεί τραυματισμένος από την προπόνηση ενόψει αγώνα που θα έδιναν οι βουλευτές εκείνη την εποχή

Οι κάμερες κατέγραφαν πλάνα από τα σλάλομ που έκανε για να αποφύγει τους αντιπάλους (το ρόλο των οποίων έπαιζαν οι αστυνομικοί του), μέχρι που ετοιμάστηκε για ένα σουτ, αλλά η σόλα του παπουτσιού πατινάρισε και βρέθηκε στο χορτάρι. Ευτυχώς, τραυματίστηκε ελαφρά.

Πέντε μήνες αργότερα όμως επιχείρησε να δοκιμάσει και πάλι τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αυτή τη φορά με την ομάδα της Βουλής. Όχι για πολύ όμως. Στο πρώτο εικοσάλεπτο στραβοπατάει και σωριάζεται στον χλοοτάπητα. Ζήτησε αμέσως να τον βοηθήσουν να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου…

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Μακροβούτια στο Μαράθι

Ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διακρινόταν τόσο για την πνευματική του οξυδέρκεια όσο και για τη φυσική του κατάσταση μέχρι και τις αρχές της ένατης δεκαετίας της ζωής του. Δεν ήταν από τους ανθρώπους που θα πήγαινε βέβαια στα γυμναστήρια να σηκώσει βάρη ή να τρέχει στους διαδρόμους, αλλά διατηρούνταν πάντα σε φόρμα εξαιτίας μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων που σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την εκ γενετής γερή κράση του, τον κατέτασσαν σε έναν από τους μακροβιότερους πολιτικούς που έβγαλε αυτός ο τόπος.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε στιγμές χαλάρωσης στο Μαράθι Χανίων

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περπατούσε πολλά χιλιόμετρα κάθε φορά που κατέβαινε στην Κρήτη, έκανε ορειβασία και κολυμπούσε ατελείωτες ώρες. Άλλωστε έχουν μείνει παροιμιώδη τα μακροβούτια του στο Μαράθι.

Αλέξης Τσίπρας: Τζόκινγκ πριν δει τον Τραμπ

Τον Οκτώβριο του 2017 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ όμως, φόρεσε σορτς και αθλητικά παπούτσια κάνοντας τζόκινγκ στο Μνημείο Λίνκολν (Lincoln Memorial) που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το γραφείο του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2017 επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον και μεταξύ άλλων φόρεσε αθλητική περιβολή κάνοντας τζόκινγκ στο Λίνκολν Μεμόριαλ (πηγή φωτογραφίας Εφημερίδα των Συντακτών)

Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Νικολά Σαρκοζί όταν επισκέφθηκε την Αθήνα το φθινόπωρο του 2017. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ως λάτρης της γυμναστικής, έβαλε τα αθλητικά του και άρχισε να τρέχει στην καρδιά της Αθήνας, μπροστά από την Μεγάλη Βρετανία, με φυσικά συνοδεία των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όποτε βρίσκει χρόνο παίζει μπάσκετ

«Εγώ παίζω μπάλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης παίζει τένις» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από πέντε χρόνια παραχωρώντας συνέντευξη σε αθλητικό ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές που θα τον αναδείκνυαν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά καιρούς έχουμε δει τον κ. Μητσοτάκη να παίζει ποδόσφαιρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά το φόρτε του είναι το μπάσκετ καθώς μετείχε μεταξύ άλλων και στην ομάδα της Βουλής, με τους γνωρίζοντες να υποστηρίζουν ότι ήταν αρκετά καλός. Παλαιότερα δε έπαιζε και με τους αποφοίτους του Κολεγίου Αθηνών, κάτι που τώρα όμως δεν του το επιτρέπει ο χρόνος.

Ο κ. Μητσοτάκης παίζοντας μπάλα με την Ελλάν Πασσέ (την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά)

Επίσης, πριν εκλεγεί πρωθυπουργός ξυπνούσε νωρίς το πρωί και πήγαινε για τρέξιμο κοντά στο σπίτι του, κάτι που στις μέρες μας δεν κάνει πολύ συχνά λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων. Τον περασμένο Οκτώβρη, σε μια από τις λίγες φορές που είχε ελεύθερο χρόνο, έκρινε σκόπιμο να παίξει μπάσκετ. Την ώρα όμως που είχε τη μπάλα στα χέρια του έκανε μια απότομη κίνηση με αποτέλεσμα να του γυρίσει το μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού. Για μερικά εικοσιτετράωρα το είχε δεμένο με επιδέσμους.

Γεώργιος Ράλλης: Δεινός παίκτης του αγωνιστικού μπριτζ

Ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης αρέσκονταν να παίζει μπριτζ με τις ώρες. Αν και παίζεται με τα 52 φύλλα της τράπουλας, το μπριτζ θεωρείται πνευματικό σπορ που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Όπως δήλωνε ο ίδιος, «το παιχνίδι αυτό με ωφέλησε στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Για παράδειγμα, οι καλές μου σχέσεις με τον Σοφοκλή Βενιζέλο (σ.σ. αναφέρεται στον γιο του Ελευθέριου Βενιζέλου που επίσης διετέλεσε πρωθυπουργός) οφείλονταν στο γεγονός ότι έπαιζα συχνά μπριτζ μαζί του.

Ο Γεώργιος Ράλλης βραβεύει την πρωταθλήτρια του μπριτζ, Μαρία Βλαχάκη

Επίσης ο ισχυρός άνδρας της Κίνας Ντεγκ Σιαοπίνγκ, ήταν πολύ φιλικός μαζί μου όταν έμαθε ότι παίζω το συγκεκριμένο παιχνίδι». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ράλλης ήταν αυτός που βοήθησε καταλυτικά προκειμένου να αναγνωριστεί το 1975 από το κράτος το αγωνιστικό μπριτζ, ενώ ακόμη και σήμερα δίνεται τιμητικά το όνομά του στα πανελλήνια πρωταθλήματα.


Πηγή