Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ο άνθρωπος που «είδε» τον τρόπο που θα πεθάνει

Λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό του, το άγριο παιδί του Χόλιγουντ συμμετείχε σε μία διαφήμιση για την οδική ασφάλεια. Η ατάκα του ήταν: «Χαλαρώστε, οδηγείστε, η ζωή που θα σώσετε μπορεί να είναι η δική σας». Όμως στο γύρισμα, άλλαξε τα λόγια και είπε: «Η ζωή που θα σώσετε μπορεί να είναι η δική μου»…

Είναι τέλη Σεπτεμβρίου του 1955. Ο ηθοποιός Τζέιμς Ντιν αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο που τον μεταφέρει στο νοσοκομείο μετά το τροχαίο που είχε. Λίγο πριν έτρεχε με 140 χιλιόμετρα την ώρα με το αμάξι του, μία Πόρσε 550 Σπάιντερ, τον «Μικρό Μπάσταρδο» όπως την αποκαλούσε. Έστριψε απότομα σε μια κλειστή στροφή και συγκρούστηκε μετωπικά με το διερχόμενο όχημα.

«Δεν μπορεί, θα σταματήσει ο τύπος… θα μας δει» ήταν τα τελευταία λόγια του ηθοποιού, σύμφωνα με τον συνοδηγό του, Ρολφ Γουάδεριτς. Τελικά όμως δεν σταμάτησε και ο 24χρονος ηθοποιός και ίνδαλμα της νεολαίας έσπασε το σβέρκο του, ενώ είχε, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, σοβαρή εσωτερική αιμορραγία. Στο ασθενοφόρο ήταν αναίσθητος και πέθανε προτού φτάσει στο νοσοκομείο.

Ο γοητευτικός Τζέιμς Ντιν λάτρευε να ζει στα όρια και να προκαλεί την τύχη του. Οι αγώνες ταχύτητες ήταν από τις αγαπημένες του ασχολίες.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι τους έβλεπαν μα καχυποψία και ανησυχούσαν για τον ίδιο. Όπως ο σκηνοθέτης της ταινίας «Giant» που είχε απαγορεύσει στον Ντιν να συμμετέχει στους αγώνες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ο Ντιν τον άκουσε και περίμενε μέχρι να τελειώσουν οι υποχρεώσεις του στην ταινία για να δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες ταχύτητας στο Σαλίνας στην Καλιφόρνια.

Εκεί πήγαινε, όταν έγινε η μοιραία σύγκρουση. Η τελευταία εν ζωή φωτογραφία του ηθοποιού τραβήχτηκε λίγο πριν από το ατύχημα σε ένα βενζινάδικο που σταμάτησε για να βάλει βενζίνη στον «μικρό μπάσταρδο». Χαμογελαστός, με το τσιγάρο στο στόμα, τίποτε δεν μαρτυρούσε ότι λίγη ώρα αργότερα είχε «ραντεβού» με το θάνατο.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Τζέιμς Ντιν μιλάει για την οδική ασφάλεια, λίγο καιρό πριν τον θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα:

Ο Ντιν δεν σκόπευε να οδηγήσει. Κανονικά θα βρισκόταν στο αυτοκίνητο των φίλων του, το οποίο θα ρυμουλκούσε την Πόρσε μέχρι το Σαλίνας. Όμως, την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, έτρεχε αρκετά. Ενδεικτικό είναι ότι δύο ώρες πριν από το ατύχημα, η τροχαία τον σταμάτησε και του έκοψε πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα.

Και οι φίλοι του όμως δεν ήταν σύμφωνοι με την ιδέα της συμμετοχής του στους αγώνες. Η απάντηση του Ντιν αποδείχτηκε προφητική: «Υπάρχει καλύτερος τρόπος να πεθάνεις; Είναι γρήγορος και καθαρός και φεύγεις μες στις φλόγες».

Η κατάρα της «Πόρσε» και τα μυστήρια που συνόδευσαν το αυτοκίνητο

AP_5501010382

Ο Ντιν είχε ονομάσει την Πόρσε «Μικρό Μπάσταρδο», ένα παρατσούκλι που είχαν δώσει και στον ίδιο. Ο ηθοποιός λάτρευε το καινούριο του αυτοκίνητο, αλλά φαίνεται πως δεν συμμερίζονταν όλοι τον ενθουσιασμό του.

«Τζέιμς, δεν μου αρέσει αυτό το αυτοκίνητο. Θα σε σκοτώσει» του έλεγε η τραγουδίστρια, Έρθα Κιτ. Παρόμοια αντίδραση είχε και ο ηθοποιός Άλεκ Γκίνες που ένιωθε ότι το αυτοκίνητο ήταν απειλητικό για αυτό και δεν δέχτηκε ποτέ να μπει μέσα και να τον πάει μία βόλτα ο Αμερικανός ηθοποιός.

Υπήρξαν όμως και κάποια «μυστήρια» ατυχήματα που δημιούργησαν κι άλλοτε ενίσχυσαν την εντύπωση ότι αυτό το αμάξι, μέσα στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο «Επαναστάτης χωρίς Αιτία» ήταν καταραμένο.

Ο φίλος του Ντιν, Τζορτζ Μπάρις, μετέφερε το αυτοκίνητο στο γκαράζ του, για να το κάνει σίδερα. Μόλις έφτασε στο γκαράζ, η Πόρσε γλίστρησε απ’ το ρυμουλκό, έπεσε πάνω σε έναν μηχανικό και του έσπασε τα πόδια.

Ο Μπάρις πούλησε διάφορα εξαρτήματα σε επαγγελματίες οδηγούς. Και οι δύο πέθαναν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ενώ οδηγούσαν τα αμάξια που περιείχαν τα εξαρτήματα από τον «Μικρό Μπάσταρδο». Ο Μπάρις για να ξεφορτωθεί το αυτοκίνητο το δάνεισε στην τροχαία της Καλιφόρνια, η οποία το χρησιμοποίησε σε επιδείξεις οδικής ασφάλειας!

Και τα… μυστήρια περιστατικά δεν τελειώνουν εδώ.

AP_050208016456

Πήρε φωτιά το γκαράζ στο οποίο φυλασσόταν και κάηκαν τα πάντα, εκτός απ’ το «Μικρό Μπάσταρδο» που γλίτωσε με λίγες ζημιές. Κατά τη διάρκεια επίδειξης σε ένα λύκειο του Σακραμέντο, το αυτοκίνητο γλίστρησε από το σημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί, έπεσε πάνω σε ένα μαθητή και του έσπασε τη λεκάνη. Ο οδηγός του φορτηγού, που μετέφερε την Πόρσε, έχασε τον έλεγχο και το φορτηγό συγκρούστηκε με έναν τοίχο. Ο οδηγός πετάχτηκε στο πεζοδρόμιο, αλλά έζησε. Τότε, η Πόρσε γλίστρησε απ’ το ρυμουλκό και έπεσε πάνω του, σκοτώνοντάς τον.

Η ιστορία τελειώνει το 1960 όταν το φορτηγό που μεταφέρει το «καταραμένο αυτοκίνητο» στο γκαράζ του Τζορτζ Μπάρις εξαφανίζεται μυστηριωδώς και από τότε χάθηκαν (για πάντα;) τα ίχνη του.

Πολλοί αμφισβητούν τον μύθο της κατάρας και υποστηρίζουν ότι κάποια από τα περιστατικά είναι προϊόν μυθοπλασίας του Τζορτζ Μπάρις για οικονομικό όφελος.

Πολλοί λένε πως ο Μπάρις έκρυψε το αυτοκίνητο για να το εμφανίσει σε κάποια επέτειο του θανάτου του Τζέιμς Ντιν και να το πουλήσει κερδίζοντας πολλά χρήματα.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη Πόρσε εξακολουθεί να είναι πολύ γνωστή και το θέμα πολλών ντοκιμαντέρ.

localStorage.clear();


Πηγή