Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η φανταστική Πριγκίπισσα Λέια, Κάρι Φίσερ

Η φανταστική Πριγκίπισσα Λέια, Κάρι Φίσερ

Το χρυσό μπικίνι του «Star Wars» που έγινε το απόλυτο φετίχ των σινεφίλ του πλανήτη!

Η κινηματογραφική ιστορία λέει ότι η Κάρι Φίσερ φορά το χρυσό της σουτιέν και γεννά ένα πολιτιστικό φαινόμενο αλλά και μια διαχρονική σινεφιλική μανία που παραμένει πρωτοφανής για τα χρονικά της έβδομης τέχνης!

Όπως ορκίζονται εκατομμύρια φαν του «Star Wars», η εικόνα της Κάρι Φίσερ ως Princess Leia Organa τους έχει στοιχειώσει και μια γυροβολιά στο ίντερνετ το αποδεικνύει αυτό και με το παραπάνω.

Αν και η ίδια ήταν πάντα πολλά περισσότερα από την καυτή πριγκίπισσα του δημοφιλέστερου franchise του σινεμά, καθώς ήδη από τα γεννοφάσκια της ήταν μια σωστή διασημότητα του Χόλιγουντ, κόρη ενός ακόμα βασιλικού ζεύγους της αμερικανικής showbiz: του ανεπανάληπτου αστέρα της μουσικής Έντι Φίσερ και της ντίβας του σινεμά Ντέμπι Ρέινολντς.

Ήδη από μικρή λοιπόν η υποκριτική της μοίρα στο Χόλιγουντ είχε προδιαγραφεί και πρόλαβε να κάνει μια ταινία το 1975 πριν τη συμπεριλάβει ο Τζορτζ Λούκας στο καστ της θρυλικής του μυθολογίας, απ’ όπου θα ξεπηδήσει ως ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα του αμερικανικού σινεμά.

Η πρωτόγνωρη φήμη που απέκτησε φάνηκε ωστόσο να την επηρεάζει καθοριστικά και έπειτα από τις περιπέτειες της προσωπικής της ζωής, καταβυθίστηκε στον ζοφερό κόσμο των καταχρήσεων, ως σκιά πια του παλιού καλού της εαυτού, αυτού που λάτρευαν τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί. Και πάνω που φαινόταν ότι είχε ξοφλήσει, η Κάρι Φίσερ έμελλε να χτίσει μια νέα καριέρα ως συγγραφέας και σεναριογράφος του Χόλιγουντ, επιστρέφοντας στις καλές της ημέρες.

Σήμερα, με την κυκλοφορία του νέου και έβδομου επεισοδίου του Star Wars, ο κόσμος είναι έτοιμος να την υποδεχτεί για άλλη μια φορά στο κινηματογραφικό σύμπαν που την καθιέρωσε. Έστω και χωρίς χρυσό μπικίνι…

Πρώτα χρόνια

ccariiaffsicchheree1a

Η Κάρι Φίσερ γεννιέται 21 Οκτωβρίου 1956 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια ως το ένα από τα δύο παιδιά του χρυσού ζεύγους Έντι Φίσερ και Ντέμπι Ρέινολντς. Η ίδια μεγάλωνε πλάι στα ετεροθαλή της αδέρφια, που όλα τους έμελλε να ασχοληθούν με τη βιομηχανία του θεάματος, αν και οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μόλις δύο ετών, κι έτσι μεγάλωσε με τη νέα σύζυγο του Φίσερ, την ίδια την Ελίζαμπεθ Τέιλορ!

ccariiaffsicchheree2

Μεγαλωμένη μέσα στην πολυτέλεια αλλά και τη συνεχή προβολή στον Τύπο, ήταν φυσικό για την ίδια να θελήσει να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού, καθώς τόσο η μητέρα όσο και η μητριά της την είχαν συνεχώς στα θέατρα και τα κινηματογραφικά πλατό. Κι έτσι πολύ πριν καταλάβει τον εαυτό της βρέθηκε να εμφανίζεται δίπλα στην Ντέμπι Ρέινολντς στο Λας Βέγκας και όταν έφτασε στα 12 της, έπαιζε πια σχεδόν ανελλιπώς δίπλα της σε παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ. Τον διακαή πόθο κάθε αμερικανού ηθοποιού να εμφανιστεί στη σκηνή της Νέας Υόρκης δηλαδή η μικρή Κάρι τον πραγμάτωνε χωρίς καν να το καταλαβαίνει!

ccariiaffsicchheree5a

Όταν τέλειωσε λοιπόν το σχολείο, και μιας και τα χρήματα δεν αποτελούσαν ποτέ θέμα για την ίδια, μετακόμισε στην Αγγλία για να σπουδάσει στη φημισμένη σχολή υποκριτικής London’s Central School of Speech and Drama. Όλοι χαιρέτισαν το φιντάνι από την Αμερική και οι δάσκαλοί της αναγνώριζαν το ταλέντο της, λέγοντας πως το μήλο έπεσε κάτω από τη μιλιά. Κι έτσι πριν τελειώσει τη σχολή, θα κάνει το ντεμπούτο της στο Χόλιγουντ το 1975, στην κωμωδία «Shampoo» δίπλα στον Γουόρεν Μπίτι και την Γκόλντι Χόουν…

 

Το μεγάλο κεφάλαιο της ζωής της που είπαν «Star Wars»

ccariiaffsicchheree4a

Ήταν λίγο πριν από το 1977 όταν της εμπιστεύτηκε ο Λούκας το σενάριο της ταινίας επιστημονικής φαντασίας που ήθελε να φτιάξει, το οποίο λάτρεψε η Κάρι: «ήταν φανταστικό», θα παραδεχτεί αργότερα. Κανείς δεν περίμενε φυσικά την αστρονομική επιτυχία της ταινίας, απ’ όπου θα ξεπηδήσουν οι τρεις βασικοί συντελεστές (Χάρισον Φορντ, Μαρκ Χάμιλ και Κάρι Φίσερ) ως αστέρες πρώτου μεγέθους.

Η πριγκίπισσα Λέια έγινε ανάρπαστη, τα προϊόντα Star Wars που την απαθανάτιζαν πουλούσαν σαν τρελά στα πέρατα του δυτικού κόσμου και η ίδια τώρα ήταν η απόλυτη ενσάρκωση μιας ιστορίας επιτυχίας: η κόρη του διάσημου ζεύγους που βγαίνει από τη σκιά τους και ξεκινά τη δική της καριέρα με όλες τις περγαμηνές του κόσμου!

ccariiaffsicchheree7a

Με την κατακλυσμιαία επιτυχία στο πλευρό της, η Κάρι Φίσερ θα παίξει σε πολλές ταινίες της εποχής, σε μικρορολάκια κυρίως, και θα εμφανιστεί σε τηλεόραση και θέατρο. Από την εποχή ξεχωρίζει η κωμική της εμφάνιση στους ανεπανάληπτους «Blues Brothers»…

Το 1980 θα επαναλάβει τον ρόλο που την έστειλε στο κινηματογραφικό πάνθεο στο δεύτερο επεισόδιο του «Star Wars» και το 1983 θα παίξει για τρίτη φορά την Πριγκίπισσα Λέια, γνωρίζοντας καινοφανή επιτυχία. Την ίδια μάλιστα χρονιά θα κάνει τη μνημειώδη φωτογράφιση με το επίμαχο μπικίνι για το περιοδικό «Rolling Stone», γεννώντας ένα διαχρονικό καλτ σύμβολο! Το κοστούμι της σκλάβας πριγκίπισσας έζησε τη δική του ζωή και ακόμα και σήμερα το μνημονεύουν οι φαν της Star Wars μυθολογίας.

ccariiaffsicchheree100

Με τον αέρα της σταρ, η Φίσερ παίζει σε θέατρο και τηλεόραση και εμφανίζεται συχνά πυκνά στο σινεμά, όπως στην ταινία του Γούντι Άλεν το 1986 «Η Χάνα και οι Αδερφές της»…

Περιπέτειες και κατοπινά χρόνια

ccariiaffsicchheree6a

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Κάρι Φίσερ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ως τρόπο να απαλλαγεί από τα προβλήματα της προσωπικής της ζωής αλλά και για να διαχειριστεί την ενοχλητική πια αναγνωρισιμότητά της.

ccariiaffsicchheree8a

Παρά ταύτα, συνέχισε να παίζει στον κινηματογράφο, αν και οι ταινίες της εποχής δεν ήταν τίποτα το σημαντικό. Όντας σκιά του εαυτού της, αποτραβήχτηκε σταδιακά από τη showbiz, αν και το 1987 θα ξαναχτυπούσε δυνατά, από άλλο μετερίζι αυτή τη φορά. Κι αυτό γιατί το πρώτο της μυθιστόρημα «Postcards from the Edge», μια ημι-αυτοβιογραφική ιστορία για τις σχέσεις μάνας-κόρης, έμελλε να γίνει μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

ccariiaffsicchheree9a

Με αναπτερωμένο το ηθικό της, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε μια μακρά σειρά δεύτερων ρόλων, από τους οποίους ξεχωρίζουν τα περάσματά της στα «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» (1989) και «Soap Dish» (1991)…

Τώρα όμως η κύρια απασχόλησή της ήταν η συγγραφή, από το γράψιμο των δικών της βιβλίων μέχρι και την προσαρμογή κειμένων για χολιγουντιανά σενάρια. Μια σειρά από κινηματογραφικές επιτυχίες («Sister Act» – 1992, «Outbreak» – 1995 και «The Wedding Singer» – 1998) φέρουν την υπογραφή της. Την ίδια ώρα απαθανατίζει τις αλκοολικές περιπέτειες της ζωής της σε μια σειρά βιβλίων που έμελλε να γίνουν μπεστ σέλερ («Wishful Drinking» το 2009 και «Shockaholic» το 2012).

ccariiaffsicchheree11

Στην προσωπική της ζωή, έχει αποκτήσει μία κόρη από τη σχέση της με τον παραγωγό Bryan Lourd, ενώ το 1983 παντρεύτηκε για μερικά φεγγάρια (8 μήνες ακριβώς) τον μουσικό Πολ Σίμον.

ccariiaffsicchheree200

Το 1980 είχε αρραβωνιαστεί για λίγο με τον Νταν Ακρόιντ. Στους προσωπικούς της θριάμβους περιλαμβάνεται η προσαρμογή του βιβλίου της για τη μεγάλη οθόνη το 1990, μια ταινία με τη Μέριλ Στριπ και τη Σίρλεϊ ΜακΛέιν που έγινε μεγάλη επιτυχία…

Παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μια στο τόσο στο σινεμά, πλέον έχει στρέψει τις δραστηριότητές της στη γραφή και παραμένει ένα από τα γνωστότερα ονόματα του Χόλιγουντ στον χώρο της σεναριογραφίας.

ccariiaffsicchheree12a

Όσο για τα βιβλία της (στα οποία περιλαμβάνονται τα «Surrender the Pink», «Delusions of Grandma» και «The Best Awful», έχουν τιμηθεί εκτεταμένα και γνωρίζουν τόσο εμπορική όσο και καλλιτεχνική επιτυχία.

ccariiaffsicchheree14a

Η Φίσερ επέστρεψε πρόσφατα στη μυθολογία που την είχε κάνει διάσημη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, καθώς θα εμφανιστεί και πάλι ως Πριγκίπισσα Λέια στο «Star Wars: Episode VII – The Force Awakens», δίπλα στο αυθεντικό καστ των Χάρισον Φορντ και Μαρκ Χάμιλ, αναγκάζοντας έτσι τον πλανήτη να την ξαναθυμηθεί (αν την είχε ποτέ ξεχάσει)…

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr