Τρίτη , 5 Μάρτιος 2024

Έκπληξη: Αυτή είναι η καλύτερη μεγαλούπολη στον κόσμο σε ποιότητα ζωής και ανάπτυξη υποδομών

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναγνώρισαν τη Μόσχα ως την καλύτερη μεγαλούπολη παγκοσμίως ως προς τους δείκτες «ανάπτυξη υποδομών» και «ποιότητα ζωής».

Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Σύμφωνα με την έκθεση UN-habitat που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες, στην κατηγορία «ανάπτυξη υποδομών», στις τρεις καλύτερες πόλεις, εκτός από τη Μόσχα, εντάσσονται το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ, ενώ η Μόσχα αναδείχθηκε απόλυτος νικητής ως προς τους δείκτες «πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρικό, προσιτή ιατρική περίθαλψη, υγιεινή, μέγεθος δικτύου συγκοινωνιών και δυνατότητα χρήσης του Διαδικτύου», σημείωσε ο Σ. Σομπιάνιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Στην κατηγορία «ποιότητα ζωής», εκτός της Μόσχας, στην τριάδα των καλύτερων εντάχθηκε το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, με τη ρωσική πρωτεύουσα να προηγείται σαφώς στη «μέση και ανώτατη εκπαίδευση, τα δίκτυα μουσείων και τη θέση της επιστήμης», ενώ οι ξένοι εμπειρογνώμονες έδωσαν υψηλούς βαθμούς στους «δημόσιους χώρους της Μόσχας και το χαμηλό επίπεδο εγκληματικότητας».

Ως προς το σύνολο της αξιολόγησης, η Μόσχα εντάσσεται στην τριάδα των καλύτερων παγκοσμίως πόλεμων μαζί με το Τορόντο και τη Σιγκαπούρη, σημείωσε ο Σ. Σομπιάνιν, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι και δείκτες αξιολόγησης, όμως οι ειδικοί της UN-habitat στοχεύουν να δημιουργήσουν μια γενικής ισχύος μέθοδο αξιολόγησης της «άνθησης των πόλεων», που εξασφαλίζεται από «το υψηλό επίπεδο ζωής και τις ίσες δυνατότητες για όλους τους κατοίκους τους σε αρμονία με το περιβάλλον».

Κατά τον δήμαρχο της Μόσχας, η εν λόγω έρευνα «βοηθά να καταρριφθούν τα υπάρχοντα στερεότυπα και αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», ενώ θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα στην υποψηφιότητα της ρωσικής πρωτεύουσας να αναλάβει τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης EXPO-2030.

Οι εμπειρογνώμονες της UN-habitat και του ερευνητικού κέντρου Eure μελέτησαν για αρκετά χρόνια τους δείκτες 54 μεγαλουπόλεων του κόσμου, εκ των οποίων «τερμάτισαν» 29 πόλεις, που εκπροσωπούν όλες τις ηπείρους του πλανήτη.


Πηγή