Τρίτη , 15 Οκτώβριος 2019
Εικόνες από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Εικόνες από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εδώ και κάποιες ώρες στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ).

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

Εικόνες από την άφιξη του πρωθυπουργού στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ, όπου συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη, δημοσίευσε η εφημερίδα των Χανίων «Εθνικός Κήρυξ».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

  • Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.
  • Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.
  • Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρός παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.
  • Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.
  • Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διμερείς συναντήσεις που θα έχει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (24/09), τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/09), τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον (24/09), αλλά και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (26/09).

O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα (23/09) και τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεβ (24/09), καθώς επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (23/09), τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι (23/09) και την πρόεδρο της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι (24/09).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε Μάρκες (23/09), τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς (23/09) και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν (24/009).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (26/09). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.

Ο τριπλός στόχος του πρωθυπουργού

Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:

  • Πρώτον, να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).
  • Δεύτερον, να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.
  • Τρίτον να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή