Κυριακή , 28 Μάιος 2023

Ιράκ: 6 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι πρώτες τοπικές εκλογές εδώ και 10 χρόνια

Το κοινοβούλιο του Ιράκ όρισε σήμερα για τις 6 Νοεμβρίου τις προσεχείς τοπικές εκλογές για την ανάδειξη επαρχιακών συμβουλίων, τις πρώτες που διοργανώνονται εδώ και δέκα χρόνια μετά τη ματαίωσή τους στον απόηχο του αντικυβερνητικού κύματος διαμαρτυρίας του 2019.

“Οι επαρχιακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου του 2023”, αποφάσισαν οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ιρακινού κοινοβουλίου.

Ιράν και Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία για την «προστασία των συνόρων»

Συρία: Εννέα μαχητές των SDF σκοτώθηκαν σε συντριβή δύο ελικοπτέρων στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Εκλογές σε 15 ιρακινές επαρχίες

Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν αφορούν 15 από τις 18 ιρακινές επαρχίες, κι όχι τις τρεις επαρχίες του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ. Τα επαρχιακά συμβούλια έχουν σχετικά σημαντική εξουσία. Αυτά καταρτίζουν προϋπολογισμό στους τομείς της Υγείας, των Μεταφορών ή της Εκπαίδευσης.

Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου θα είναι οι πρώτες του είδους που θα διεξαχθούν από το 2013. Εκείνη τη χρονιά τα ψηφοδέλτια του τότε πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι είχαν επικρατήσει στις εκλογές.

Οι επόμενες που προβλεπόταν να διεξαχθούν ήταν το 2018. Ωστόσο αυτές αναβλήθηκαν και έναν χρόνο αργότερα όταν ένα τεράστιο και άνευ προηγουμένου κύμα κατά της ενδημικής διαφθοράς συγκλόνιζε το Ιράκ, ο κόσμος που διαμαρτυρόταν αξίωσε και εξασφάλισε την διάλυση των επαρχιακών συμβουλίων.

Μέρος της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών θεωρεί τα συμβούλια αυτά ως τόπους αναπαραγωγής της διαφθοράς.

Τα επαρχιακά συμβούλια, η ίδρυση των οποίων προβλέπεται από το Σύνταγμα του 2005 μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, “ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στη διαφθορά. Αρνούμαστε την επαναφορά τους”, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλάα αλ Ρικάμπι, ο οποίος αναδείχθηκε από το κύμα διαμαρτυριών του 2019.


Πηγή