Τετάρτη , 29 Μάιος 2024
Καθολικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς - Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά και τι κωδικό στέλνουμε

Καθολικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς – Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά και τι κωδικό στέλνουμε

Οκτώ εβδομάδες διανύουμε από την επιβολή του γενικού lockdown στην επικράτεια και το ενδιαφέρον ειδικών και κυβέρνησης στρέφεται στα εορταστικά τραπέζια για την αλλαγή του χρόνου και την πιθανή καταστρατήγηση των μέτρων από μερίδα πολιτών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι πρέπει να γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ενώ ανησυχητικός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Αττική τις δύο τελευταίες ημέρες, όπου εντοπίζεται περίπου το 1/3 των κρουσμάτων.

Παράλληλα, τα τοπικά lockdown με αυστηρότερα μέτρα περιορισμού αυξάνονται στη χώρα, με την Κάλυμνο να προστίθεται στις περιοχές που έχουν επιβληθεί σκληρές απαγορεύσεις. Και το ζητούμενο είναι, ότι  η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά, τότε δηλαδή οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία και θα μπορούν να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.

Καθολικοί έλεγχοι σήμερα και την Πρωτοχρονιά

Σχέδιο αποτροπής «ρεβεγιόν» Πρωτοχρονιάς, κινητικότητας και συγχρωτισμού, εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία, με ολικό «κλείσιμο» κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας και ελέγχους στα κινούμενα οχήματα για τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης, ενώ σήμερα ενδέχεται να κλείσουν σταθμοί του μετρό και να υπάρξει αναστολή δρομολογίων των συρμών.

Σε περιπτώσεις εξακρίβωσης υπεράριθμων συγκεντρώσεων θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι Εισαγγελείς και αν κρίνεται σκόπιμο θα ακολουθούν αστυνομικές επεμβάσεις, συλλήψεις και βεβαίωση προστίμων ενώ δεν αποκλείεται η εναέρια επιτήρηση περιοχών με drones. «Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα αναγκαστούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα, ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κανονικά τα μέτρα για τις εκκλησίες

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής:

Ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.

Ποια καταστήματα λειτουργούν και τι κωδικό στέλνουμε

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά σήμερα από τις  8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και για τη μετάβασή απαιτείται ο κωδικός 2 στο 13033. Μέχρι τις 8 το βράδυ επίσης θα μπορούμε να παραλάβουμε τις click away αγορές από όλα τα καταστήματα.

Για τα κομμωτήρια το ωράριο θα είναι 7 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ και θα στείλουμε κωδικό 2 στο 13033. Όσον αφορά τη μετακίνηση για ρεβεγιόν θα γίνει με τον κωδικό 6 και για σήμερα παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο στο τραπέζι θα καθίσουν δύο το πολύ οικογένειες έως 9 άτομα συνολικά και μάλιστα οι ίδιες που έφαγαν μαζί και τα Χριστούγεννα.

«Θερμαίνουν» την εστίαση

Μπορεί τα καταστήματα εστίασης να παραμένουν κλειστά, ωστόσο επιχειρείται η … «θέρμανση» της αγοράς, καθώς δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την επιδότηση των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης με έως 5.000 ευρώ για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Δράσης, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 50 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεως και 10 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις. Η πρόσκληση θα ανοίξει στις 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 15.00 και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 4 Μαρτίου του 2021 στις 17:00.


Πηγή