Δευτέρα , 11 Νοέμβριος 2019
Σεισμός κοντά στη Λαμία

Πούτιν – Ερντογάν: Νέα προθεσμία 150 ωρών για τους Κούρδους στην Συρία

Νέα προθεσμία 150 ωρών για τους Κούρδους στην Συρία αποφάσισαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την μαραθώνια συνάντηση τους.

Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν όσον αφορά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων πέρα από τα 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα και ότι θα εγκαταλείψουν τις πόλεις Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ.

Οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περισσότερες από πέντε ώρες ενώ επιπλέον αποφάσισαν και κοινές περιπολίες στην Σύρια.

Κούρδοι: Έχουν αποχωρήσει οι δυνάμεις που θεωρούνται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί «όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), της βασικής συνιστώσας των SDF που όμως θεωρείται «Ï„ÏÎ¿Î¼Î¿ÎºÏÎ±Ï„Î¹ÎºÎ® οργάνωση» από την Τουρκία.

Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών».

«Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (…) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε εξάλλου ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Περισσότερα σε λίγο…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή