Κυριακή , 18 Αύγουστος 2019
Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ ολοένα και επιδεινώνονται

Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ ολοένα και επιδεινώνονται

Στην εκτίμηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ολοένα και επιδεινώνονται προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω δηλώσεών του, ενώ επισήμανε η τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει δεκάδες κυρώσεις στη χώρα του.

Μέσω συνέντευξής του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αυτή την ζοφερή επισήμανση λίγο πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία τον Ιούνιο και στη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων, από τη Συρία ως την Ουκρανία, αλλά και εξαιτίας των κατηγοριών για παρέμβαση της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική, κάτι που εκείνη αρνείται.

«(Οι σχέσεις μας) επιδεινώνονται, γίνονται ολοένα και χειρότερες», σχολίασε ο Πούτιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Mir TV, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η τρέχουσα κυβέρνηση ενέκρινε, κατά τη γνώμη μου, αρκετές δεκάδες αποφάσεις για κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέκρινε τις δύσκολες σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον με τις ακμάζουσες, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις της με την Κίνα.

Η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ που δείχνει δύσκολη

Ο Τραμπ δήλωσε χθες, Τετάρτη 12 Ιουνίου, ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Πούτιν στη G20 στην Ιαπωνία, όμως το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα ότι η ιδέα ενός τέτοιου ραντεβού «βρίσκεται στον αέρα» και ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις για τις λεπτομέρειες ακόμη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ελπίζει η χώρα του να έχει «μια καταπληκτική σχέση με τη Ρωσία», όμως παράλληλα δεσμεύθηκε να αναπτύξει 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία.

Μια άλλη κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας είναι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των χωρών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ωστόσο, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να έχει πιο ομαλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον: «Πραγματικά ελπίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική».

«Ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις στο πλαίσιο της επερχόμενης G20 με όλους τους εταίρους μας, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, οι οποίες θα είναι εποικοδομητικές και θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες σταθερές συνθήκες για οικονομική συνεργασία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή