Παρασκευή , 25 Σεπτέμβριος 2020

Σε ισχύ εκ νέου οι πολύ σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Τις πιο «σκληρές» κυρώσεις που επέβαλε ποτέ θέτει σήμερα σε ισχύ σε βάρος του Ιράν η Αμερική. Η διακυβέρνηση Τραμπ εφαρμόζει εκ νέου όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, με στόχο τόσο το Ιράν όσο και χώρες που έχουν εμπορικές σχέσεις μαζί του.

Οι κυρώσεις θα πλήξουν τις εξαγωγές πετρελαίου, τη ναυτιλία και τις τράπεζες- όλοι βασικοί κλάδοι της ιρανικής οικονομίας.

Χιλιάδες Ιρανοί βγήκαν χθες στους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για συνομιλίες. Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σήμερα σε ασκήσεις αεράμυνας, για να δείξει τις δυνατότητες της χώρας.

Οι διαδηλώσεις έγιναν την 39η επέτειο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η οποία οδήγησε, όπως σημειώνει το BBC, σε τέσσερις δεκαετίες αμοιβαίας εχθρικότητας.

«Οι κυρώσεις είναι πολύ σκληρές. Είναι οι πιο σκληρές που έχουμε επιβάλλει ποτέ. Και θα δούμε τι θα γίνει με το Ιράν, αλλά δεν τα πάνε και πολύ καλά, αυτό μπορώ να σας το πω» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον προχώρησε στην εκ νέου εφαρμογή των κυρώσεων μετά την κίνηση Τραμπ να αποσύρει από τη συμφωνία τη χώρα του, με σκοπό να κάμψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχι Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει «πλήξει το κύρος» της χώρας του, εκτιμώντας πως η Ουάσινγκτον θα είναι τελικά η χαμένη από την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

localStorage.clear();


Πηγή