Δευτέρα , 6 Φεβρουάριος 2023

Συνελήφθη πασίγνωστος Ρώσος ολιγάρχης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος -Ποιος είναι ο Μιχαήλ Φρίντμαν

Συνελήφθη δισεκατομμυριούχος Ρώσος ολιγάρχης στο Λονδίνο.

Ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν συνελήφθη στο Λονδίνο για υποψίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αφού η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας «πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας».

Η εγκληματολογική υπηρεσία ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας, τον οποίο δεν κατονόμασε, συνελήφθη την Πέμπτη στο σπίτι του στο Λονδίνο ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία για εξαπάτηση του υπουργείου Εσωτερικών και συνωμοσία για ψευδορκία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο. Ο άνδρας αφέθηκε αργότερα ελεύθερος με εγγύηση, αναφέρεται.

Ο Φρίντμαν, ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της Alfa Group, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους της Ρωσίας, βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ λόγω της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Η ΕΕ χαρακτήρισε τον Φρίντμαν «κορυφαίο Ρώσο χρηματοδότη και αρωγό του στενού κύκλου του Πούτιν» όταν τον έβαλε στον κατάλογο κυρώσεων στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωσή της το Σάββατο, η βρετανική υπηρεσία δίωξης εγκλήματος ανέφερε ότι ο 58χρονος άνδρας ήταν μεταξύ των τριών ανδρών που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας καταπολέμησης της κλεπτοκρατίας την Πέμπτη σε μια «κατοικία πολλών εκατομμυρίων λιρών» στο Λονδίνο. Και οι τρεις άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Φρίντμαν συνελήφθη το Σάββατο στο Λονδίνο, δήλωσε στο TASS πηγή προσκείμενη στον επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας αφέθηκε αργότερα ελεύθερος με εγγύηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό πρακορείο.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στους ιδιοκτήτες της κοινοπραξίας Alfa Group Μιχαήλ Φρίντμαν Πιοτρ Άβεν, μεταξύ άλλων Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Την 1η Μαρτίου, ήρθε η είδηση ότι ο Φρίντμαν και ο Άβεν παραιτούνται από το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής Alfa Bank.

Ποιος είναι ο Ρωσο-ισραηλινός ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν

Σύμφωνα με την ισραηλινή Times of Israel, γεννημένος από Εβραίους γονείς στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας το 1964, ο Φρίντμαν σπούδασε στη Μόσχα και στη συνέχεια έχτισε μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιλαμβάνει τα πάντα, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και άλλα. Είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής της Alfa Bank, του μεγαλύτερου ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Ρωσία.

Ο Φρίντμαν, άνθρωπος του Κρεμλίνου και είναι γνωστοί οι δεσμοί του με την κυβέρνηση του Πούτιν. Μια μέρα μετά την εισβολή όμως μίλησε κατά της αιματοχυσίας στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «τραγωδία» και για τις δύο πλευρές, γεγονός που έθεσε υπό αμφισβήτηση των καθεστώς της σχέσης του με τον Ρώσο πρόεδρο.


Πηγή