Τρίτη , 6 Ιούνιος 2023

Σύγκρουση αρχηγών στη Βουλή για την οικονομία και το Σκοπιανό

Η ελληνική οικονομία, το Eurogroup, η ρύθμιση του χρέους και οι δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα από τα μνημόνια, αλλά και το Σκοπιανό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα .

Η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η διαδικασία θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού και αναμένεται να γίνουν αναφορές για τα περί μη ενεργοποίησης του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομία όσο και για την συμφωνία με τα Σκόπια.

Το κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται εκρηκτικό καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν τις διαθέσεις τους από την αρχή της εβδομάδας τόσο για το Σκοπιανό όσο και για τα θέματα της οικονομίας με την επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί. Το κλίμα έχει πολωθεί και από την παρουσία του Πιερ Μοσκοβισί στην Ελλάδα το οποίο η Νέα Δημοκρατία ανοιχτά τον κατηγόρησε ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του καθώς θα πρέπει να σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Μάλιστα χθες στο Ευρωκοινοβούλιο μεταφέρθηκε η κόντρα ΝΔ-Μοσκοβισί. Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Οικονομικών αναφέρθηκε στα όσα δήλωσε η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση για τον ίδιο και τις δηλώσεις του.

«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα. Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο και μιλούν για τέταρτο πρόγραμμα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. «“Εποπτεία” σημαίνει ότι παρακολουθούμε πορεία των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο του 6μήνου της Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες. Δεν θα έχουμε ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λέμε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τι θα κάνουμε, πλαίσιο συνεργασίας. Το 4ο πρόγραμμα είναι ψέμα. Ξεκάθαρα», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Κόντρα και για το Σκοπιανό

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο, να ασπαστεί τη γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης, στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που τον κρατάει όμηρο. Με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού.

Με τον λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί, στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο, που φλερτάρει, πλέον, ανοιχτά με τον φασισμό. Και αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, που πλέον χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσεται πυρηνικά. Αυτό είναι δική τους δουλειά.

Το σημαντικό είναι ότι με αυτήν την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, τον διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτή η γραμμή που ακολουθεί είναι και η γραμμή που τον διαχωρίζει, πλέον, από την παραδοσιακή κεντροδεξιά αλλά και το μέτωπο της ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής διαχείρισης του προσφυγικού στην Ευρώπη και τον οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Όρμπαν και του Κουρτς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και φοβάται».

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στα όσα είπε ο Αλέξη Τσίπρας: «Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Προσποιείται ότι δεν άκουσε τον κ. Καμμένο ο οποίος δημοσίως υποστήριξε ότι θα αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση όταν φέρει την κύρωση της επιζήμιας συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή. Ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ενώ έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπές και νέους φόρους. Παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της εδώ και τριάμισι χρόνια. Ο τραγέλαφος αυτός πρέπει επιτέλους να τελειώνει.

Κανείς πια δεν τους πιστεύει, ό,τι και να υποσχεθούν. Το πρόβλημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα δεν αντέχει μία ακόμη περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι πολίτες ζητούν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο για να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερο για την πατρίδα μας».

localStorage.clear();


Πηγή