Παρασκευή , 17 Σεπτέμβριος 2021
Ταξίδι μυστήριο στην Αθήνα του Λίβυου στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ

Ταξίδι μυστήριο στην Αθήνα του Λίβυου στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ φέρεται να βρίσκεται στην Αθήνα, μετά από ένα αιφνίδιο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε σήμερα (16/1).

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση η Αθήνα ούτε επιβεβαίωνε, αλλά ούτε διέψευδε την άφιξη του Χαφτάρ. Ωστόσο λίγο αργότερα έγινε γνωστό μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και ώρα 09:20 π.μ., στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Αυτή η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη στην Ελλάδα γίνεται πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η διάσκεψη του Βερολίνου

Όσο για τη διάσκεψη του Βερολίνου, εκεί θα συμμετάσχουν χώρες που υποστηρίζουν τις εμπόλεμες πλευρές ή εμπλέκονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία.

Στόχος της, ο περιορισμός της ανάμειξης ξένων δυνάμεων που τροφοδοτούν την σύρραξη και η δημιουργία των προϋποθέσεωΦλιν για την επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό της κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της Βεγγάζης.

Η Ρωσία από την πλευρά της θεωρείται, παρά την άρνησή της, ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους. Ο Χαφτάρ μπορεί επίσης να υπολογίζει στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περιφερειακούς αντιπάλους της Άγκυρας.

Η Γαλλία έχει προτείνει την μεσολάβησή της ανάμεσα στους κύριους παράγοντες της σύγκρουσης από το 2017 μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία. Ωστόσο, επικρίνεται συχνά ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ.

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της Ντάονουνγκ Στριτ επιβεβαίωσε και την συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Χαφτάρ έφτασε το βράδυ της Πέμπτης (16/1) στην Αθήνα κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς το ταξίδι του στην Ελλάδα δεν είχε διαρρεύσει στον Τύπο και δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση.

 

 

 


Πηγή