Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Τελευταία λειτουργία στην αυτοσχέδια εκκλησία της «Ζούγκλας» του Καλαί

Δεκάδες νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες από την Αιθιοπία και την Ερυθραία συγκεντρώθηκαν σήμερα σε μια αυτοσχέδια ορθόδοξη εκκλησία στον καταυλισμό της «Ζούγκλας» του Καλαί, ένα από τα ελάχιστα παραπήγματα που παραμένουν όρθια στην περιοχή, προκειμένου να παραστούν στην τελευταία λειτουργία πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης.

Οι μπουλντόζες ισοπεδώνουν τα ετοιμόρροπα σπίτια και τις σκηνές στον καταυλισμό στη βόρεια Γαλλία, όπου διέμεναν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν να φθάσουν στη Βρετανία και να αρχίσουν μια νέα ζωή.

Ο Πασκάλ Φροελί, κάτοικος του Καλαί, που εργάζεται για την ανθρωπιστική οργάνωση Caritas France, δήλωσε ότι θα ήθελε η εκκλησία να μείνει ανέπαφη από την κατεδάφιση του Καλαί.

«Η κατασκευή της είναι αρκετά σταθερή… αποτελεί ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την γνώση και την εφευρετικότητα των προσφύγων, μεταξύ άλλων» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι ένα «είδος υπενθύμισης για το τι συνέβη εδώ, η χαρά και ο πόνος» που βίωσαν οι κάτοικοι της «Ζούγκλας».

Χρειάστηκαν περίπου 2 μήνες για το χτίσιμο του ναού, κυρίως από ξύλα, από πρόσφυγες και εθελοντές. Οι εργασίες οικοδόμησής του ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2015. Οι γαλλικές αρχές λένε ότι θα το κατεδαφίσουν, όπως τον υπόλοιπο καταυλισμό, δεν διευκρίνισαν όμως το πότε.


Πηγή