Κυριακή , 5 Απρίλιος 2020
Τριάντα τρεις οι νεκροί στα επεισόδια στην Ινδία, στο επίκεντρο ο νόμος για την ιθαγένεια

Τριάντα τρεις οι νεκροί στα επεισόδια στην Ινδία, στο επίκεντρο ο νόμος για την ιθαγένεια

Τα πιο αιματηρά επεισόδια που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες στο Νέο Δελχί είναι τα επεισόδια για τον νόμο για την παροχή ιθαγένειας, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 33, σύμφωνα με νέο απολογισμό των νοσοκομειακών αρχών.

Κάποια σποραδικά βίαια επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Ινδία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μεγάλη έκρηξη βίας. Οι αρχές ανέπτυξαν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και παραστρατιωτικών με πλήρη εξάρτυση.

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής Σούνιλ Κούμαρ επεσήμανε ότι έχει καταγράψει 30 νεκρούς. «Έφεραν όλοι τραύματα από σφαίρες» διευκρίνισε. Άλλο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί τρεις νεκρούς.

Ταραξίες με πέτρες, σπαθιά ακόμη και με πιστόλια σπέρνουν το χάος και τον τρόμο από την Κυριακή σε περιφερειακές συνοικίες του Νέου Δελχί όπου διαμένουν κυρίως μουσουλμάνοι αλλά και πολλοί αλλοδαποί εργάτες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Τα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ όταν ομάδες ινδουιστών επιτέθηκαν σε διαδήλωση μουσουλμάνων που διαμαρτύρονταν για τον νόμο περί παροχής ιθαγένειας. Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο νόμος αυτός βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους της Ινδίας και αντίκειται στο Σύνταγμα της Ινδίας: ο θεμελιώδης νόμος εγγυάται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Οι ταραχές γρήγορα εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων. Στα πολλά επεισόδια που έχουν αναφερθεί από τον ινδικό Τύπο ένοπλες ομάδες ινδουιστών επιτέθηκαν εναντίον κτιρίων και ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι μουσουλμάνοι. Σχολεία, αγορές, τεμένη και καταστήματα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απηύθυνε χθες έκκληση για «ειρήνη και αδελφικότητα». Όμως οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν τις συχνά εμπρηστικές ομιλίες μελών του κόμματός του, κυρίως στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές στο Νέο Δελχί στις αρχές του έτους.

Εκπρόσωποι του κόμματός του εθνικιστικού, ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) είχαν παρομοιάσει τους διαδηλωτές κατά του νόμου περί ιθαγένειας με «τζιχαντιστές», ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τη φυλάκιση ή ακόμη και τον φόνο τους.

(φωτογραφία αρχείου)


Πηγή