Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ειδική επιχείρηση για δύο αρκουδάκια που βολτάρουν στην πόλη της Καστοριάς

Ανενόχλητα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τους επιβάτες τους, που σταμάτησαν, κατέβηκαν και τα φωτογράφισαν, παρέμειναν δύο μικρά αρκουδάκια που εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στη θέση Πέτρα, προς την πλευρά της λίμνης.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ), ειδικό μικτό κλιμάκιο που έχει συσταθεί από τον «Αρκτούρο», το Δασαρχείο και την Αστυνομία για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών με αρκούδα.

Με συντονισμένες ενέργειες η ομάδα κατάφερε να απομακρύνει τα ζώα από το σημείο και να τα οδηγήσει προς τη μεριά του βουνού. Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο συνεργάτης του Αρκτούρου στην Καστοριά Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα συγκεκριμένα ζώα είναι ηλικίας τεσσάρων ετών και έχουν γεννηθεί στην περιοχή κοντά στη λίμνη. Μετά τον απογαλακτισμό από τη μητέρα τους παρέμειναν στην περιοχή και έχουν εξοικειωθεί απόλυτα με το περιβάλλον.

Το ένα από τα δύο αρκουδάκια είχε εντοπιστεί και πέρσι να περιφέρεται στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, και τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν πριν δυο χρόνια στην περιοχή της Πέτρας σχετίζονται με τα δύο αρκουδάκια, που έχουν πλέον μόνιμη παρουσία.

Αναφορικά με το εάν θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως αυτό έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς τα ζώα επιστρέφουν είτε στην ίδια περιοχή είτε κατευθύνονται σε άλλες κατοικημένες περιοχές. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι με καθημερινές ενέργειες θα αρκουδάκια να αισθανθούν πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι αφιλόξενος και να αναζητήσουν «καταφύγιο» σε άλλο σημείο.

Στον δρόμο που οδηγεί στη νότια είσοδο της πόλης της Καστοριάς έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που προειδοποιούν ότι η περιοχή είναι πέρασμα αρκούδας και οι οδηγοί που κινούνται τόσο την ημέρα όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

(Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ – Νίκη Κατσέλη)

localStorage.clear();


Πηγή