Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εκλογή Προέδρου στη Γαλλία στη σκιά της γιγαντιαίας κυβερνοεπίθεσης

Οι Γάλλοι καλούνται να δώσουν σήμερα απάντηση στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν, με τον πρώτο να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και να καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση σε e-mail του μόλις την παραμονή των εκλογών. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη τη Γαλλία και 50.000 αστυνομικοί είναι στους δρόμους, ενώ την Παρασκευή το περιεχόμενο των εσωτερικών εγγράφων υποκλάπηκαν από την ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν και δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από «κυβερνοεπίθεση».

Η Επιτροπή Ελέγχου της Προεκλογικής Εκστρατείας ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες να μην αναμεταδίδουν το περιεχόμενο των εσωτερικών εγγράφων.

Πολλά gigabyte εσωτερικών εγγράφων (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογιστικά έγγραφα και άλλα) της προεκλογικής ομάδας του Μακρόν δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αναμεταδόθηκαν από πολλούς λογαριασμούς που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά, λίγα λεπτά πριν το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

Η επιτροπή «υπογραμμίζει ότι η μετάδοση ή η αναμετάδοση αυτών των δεδομένων, που έχουν αποκτηθεί παρανόμως και στα οποία ίσως να έχουν αναμειχθεί ψευδείς πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις».

Οι γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν νέο πρόεδρο έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν κεντρώο ο οποίος δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα και την επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που κάποτε θεωρείτο παρίας στη γαλλική πολιτική.

Θα είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή πολύ επιθετικών σχολίων μεταξύ του νεαρού κεντρώου υποψήφιου και της ακροδεξιάς αντιπάλου του. Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων. Ποτέ ως τώρα οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν έχουν γνωρίσει τόσες ανατροπές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αντιπαρατέθηκαν επιθετικά.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος Μακρόν θα κερδίσει αύριο Κυριακή, με περισσότερο από 60% των ψήφων, όμως η ψήφος έκπληξη υπέρ του Brexit και η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ωθούν τους δημοσκόπους να τηρούν επιφυλακτική στάση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

Στις 23 Απριλίου, στον πρώτο γύρο, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι επέλεξαν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά βάσισαν μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στο θέμα αυτό.


Πηγή