Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ε. Λέκκας: Φοβάμαι για 100.000 νεκρούς σε Τουρκία-Συρία» [βίντεο]

Με τον φόβο των μετασεισμών ζουν οι Τούρκοι, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως υπάρχει φόβος για μετασεισμoύς ακόμα και 7 Ρίχτερ στην περιοχή. Μιλώντας χθες στον Alpha, σημείωσε ότι δεν θα γίνει ποτέ γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό.

«Τρεις μέρες μετά τον σεισμό και μετά τις διασωστικές ενέργειες αποστολή μας ήταν να δούμε την έκταση και την ένταση της καταστροφής. Με έναν πρώτο υπολογισμό διαπιστώσαμε ότι 250.000 κτίρια από τη Λατάκια της Συρία ως τη Μαλάτεια της Τουρκίας έχουν καταστραφεί και με απλές αναγωγές είχαμε πει την τρίτη μέρα του σεισμού ότι θα θύματα του σεισμού θα ξεπεράσουν τις 50.000» είπε ο κ. Λέκκας.

Αρνητικό σενάριο με 100.000 νεκρούς

Σημείωσε ότι «η αντίληψη αυτή επιβεβαιώνεται, αλλά πάμε προς ένα αρνητικό σενάριο που είναι οι 100.000 νεκροί. Βέβαια ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μέσα από αυτή την καταστροφή. Δεν θα υπάρχουν κάποιοι να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μια τεράστια περιοχή η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Για ένα χρόνο θα έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία. Και πιθανότατα να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Οι σεισμοί σε Ιόνιο και Κρήτη δεν συνδέονται με την Τουρκία

Σχετικά με τις δονήσεις των 4,6 Ρίχτερ το Σάββατο στο Ιόνιο και 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο κ. Λέκκας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία. «Στους σεισμούς αυτούς δεν έπρεπε καν να αναφερόμαστε, ανήκουν στη συνήθη σεισμικότητα. Δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, αλλά ούτε και οι σεισμοί που έγιναν το Σάββατο σε Ιόνιο και Κρήτη έχουν κάποια σχέση. Επειδή προηγήθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία αυτοί οι σεισμοί προκαλούν κάποιο μικρό ενδιαφέρον που πραγματικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής γεωλογίας.


Πηγή