Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η δολοφονία που αποκάλυψε τι είχε συμβεί μετά από έναν παράνομο δεσμό

Ο Δ. Π. ήταν μόλις 14 ετών όταν στο μικρό χωριό του, λίγο έξω από τις Σέρρες, ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια της μεγαλύτερη αδελφή του. Η νεαρή κοπέλα έμεινε έγκυος από τον 28χρονο συγχωριανό της Κ. Γ. με τον οποίο διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό και ο γάμος ήταν ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα…

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Ωστόσο, ο 28χρονος αρνήθηκε να παντρευτεί την Μ.Π. και δεν θέλησε να αναγνωρίσει το παιδί που γεννήθηκε λίγους μήνες αργότερα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για τα μέλη και των δυο οικογενειών που πλέον ήταν ορκισμένοι εχθροί. Η νεαρή κοπέλα αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό σε μια προσπάθεια να αναγκαστεί ο 28χρονος να αναγνωρίσει το παιδί τους. Ο άνδρας, με δικαστική απόφαση, υποχρεώθηκε να δώσει το όνομά του στο παιδί και να καταβάλλει ως διατροφή 300 δρχ. το μήνα.

Ο  Κ. Γ., όμως, ουδέποτε κατέβαλε την διατροφή και η νεαρή γυναίκα κατέφευγε τακτικά στα ποινικά δικαστήρια με αποτέλεσμα ο 28χρονος να καταδικάζεται, κάθε φορά, σε φυλάκιση την οποία και εξέτιε. Το γεγονός αυτό έφερε στα άκρα τις σχέσεις των δυο οικογενειών και με το πέρασμα του χρόνου η έχθρα, μεταξύ τους, φούντωνε.

Η κόντρα τους δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν τη ζωή τους με άλλους συντρόφους. Και οι δυο παντρεύτηκαν και δημιούργησαν οικογένεια το μίσος και η εκδίκηση, όμως, παρέμεναν άσβεστα.

Οκτώ χρόνια μετά…

Οκτώ χρόνια αργότερα, ο μικρότερος αδελφός της Μ. Π., που πλέον ήταν 22 χρονών, ανέλαβε να… ξεπλύνει την ντροπή της οικογένειας. Ήταν νωρίς το απόγευμα της 31ης Αυγούστου του 1960 όταν στο χωριό κυκλοφόρησε η είδηση πως ο Κ. Γ. βρέθηκε νεκρός, κάτω από ένα δέντρο, στο χωράφι όπου έβοσκε τα πρόβατά του.

Όλοι υποψιάστηκαν πως υπεύθυνος για το θάνατο του άνδρα ήταν κάποιο μέλος της οικογένειας με την οποία ήταν στα μαχαίρια. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν όταν, λίγο αργότερα, παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε πως πυροβόλησε τον Κ. Γ. ο 22χρονος Δ. Π., ο μικρότερος αδελφός της Μ. Π.

Το Φεβρουάριο του 1961 ο 22χρονος κάθισε στο εδώλιο του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης. Δίπλα του και ο 56χρονος πατέρας του κατηγορούμενος για συνέργεια.  Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τη μοιραία μέρα  το θύμα έβοσκε τα πρόβατά του και, νωρίς το μεσημέρι, αποκοιμήθηκε κάτω από ένα δέντρο. Ο νεαρός κατηγορούμενος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρακολουθούσε τον άνδρα και όταν διαπίστωσε πως κοιμόταν τον πλησίασε ακούμπησε το περίστροφο, που κρατούσε στο χέρι του, στο κεφάλι του και τον πυροβόλησε δυο φορές. Ο θάνατος του Κ. Γ. ήταν ακαριαίος.

«Θα τον σκοτώσουμε και θα μείνεις στο δρόμο»

ΟΠΛΟ

Μέσα από τις μαρτυρίες συγγενών, φίλων και συγχωριανών, ενώπιον του δικαστηρίου,  ξετυλίχθηκε η σκληρή διαμάχη που είχαν, για οκτώ ολόκληρα χρόνια, οι δυο οικογένειες. Μια διαμάχη ο επίλογος της οποίας βάφτηκε με αίμα.

Η σύζυγος του θύματος κατέθεσε πως, αμέσως μετά το γάμο της, μέλος της οικογένειας του κατηγορούμενου την πλησίασε και της είπε «Έκανες άσχημα που τον παντρεύτηκες. Θα τον σκοτώσουμε και θα μείνεις στο δρόμο» και συμπλήρωσε: «Μια ημέρα μετά τη δολοφονία η αδελφή του κατηγορούμενου (σ.σ. μαζί της το θύμα είχε αποκτήσει το εξώγαμο παιδί) με πλησίασε και μου είπε: “Αυτό που θέλαμε το κάναμε”».

Ο 60χρονος πατέρας του θύματος υποστήριξε πως η οικογένεια του κατηγορούμενου τους «είχε κηρύξει τον πόλεμο γιατί ο γιος μου ήταν φτωχός και δεν είχε χρήματα να πληρώσει τη διατροφή που του είχε ορίσει το δικαστήριο». Δυο μάρτυρες, οι οποίοι την ημέρα του φονικού ήταν στον αγρό, βόσκοντας τα ζωντανά τους, περιέγραψαν πως ο νεαρός κατηγορούμενος τους πλησίασε ανακοινώνοντας τους πως σκότωσε τον Κ. Γ. Μάλιστα, ο 22χρονος ζήτησε από τον ένα βοσκό να ειδοποιήσει την αδελφή του γιατί, όπως του είπε, φοβόταν πως  η οικογένεια του θύματος θα έκαιγε το σπίτι τους για αντεκδίκηση.

«Με περίμενε ο αντίπαλος μου για να αναμετρηθούμε»

Την δική του εκδοχή για την ημέρα του εγκλήματος έδωσε, απολογούμενος, ο 22χρονος κατηγορούμενος. Ο νεαρός ισχυρίστηκε  πως πυροβόλησε ενώ βρισκόταν σε άμυνα. Όπως περιέγραψε, την ώρα που περνούσε από το συγκεκριμένο χωράφι συνάντησε τον Κ. Γ. ο οποίος του επιτέθηκε με ένα μαχαίρι. «Έφυγα τρέχοντας, επέστρεψα στο σπίτι μου απ’ όπου πήρα το περίστροφο του πατέρα μου. Στη συνέχεια επέστρεψα στην περιοχή όπου με περίμενε ο αντίπαλος μου για να αναμετρηθούμε. Όταν με είδε μου επιτέθηκε και πάλι και εγώ αναγκάστηκα να τον πυροβολήσω», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος.

Ο πατέρας του, στην απολογία του, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο έγκλημα υποστηρίζοντας πως, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί, εκείνος πήγε κατευθείαν στην αστυνομία.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή και των δυο κατηγορουμένων.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 22χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 18 ετών και τεσσάρων μηνών ενώ απάλλαξε τον πατέρα του.

localStorage.clear();


Πηγή