Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις, με θέμα «Δικαιοσύνη 2022 – Παρόν & Μέλλον»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, η εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις, με θέμα «Δικαιοσύνη 2022 – Παρόν & Μέλλον», με αφορμή τη γιορτή της Δικαιοσύνης την 3η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. 

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Ιωάννης Παγώνας, Δικηγόρος και Γραμματέας της Ε.Ε.Ν.e-Θέμις, ενώ το συντονισμό ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Στάθης. Οι ομιλίες κινήθηκαν γύρω από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο νομικός κόσμος, τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κ. Παναγιώτης Δανιάς, αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπως είναι η ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, η αξιοκρατία, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στην πλήρη ψηφιοποίηση των διασκέψεων των Δικαστηρίων. Εν συνεχεία, ο κ. Γεώργιος Βούλγαρης, Εισαγγελέας Εφετών, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πολυνομίας, ιδιαίτερα στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και στα ζητήματα που δημιουργεί η συνεχής αλλαγή των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από το έτος 2019 που θεσπίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας έχουν λάβει χώρα περί τις 200 τροποποιήσεις του μέχρι σήμερα! Οκαθηγητής συνταγματικού δικαίου κ.Σπυρίδων Βλαχόπουλος, στην εισήγησή του, έθιξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του τρόπου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να είναι κατανοητές από όλους.

Τέλος, ο κ.Δημήτρης Αναστασόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού ΔΣΑ«ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ», Πρόεδρος της E.Ε.Ν.e-Θέμις και Σύμβουλος ΔΣΑ, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε θέματα Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις ελλείψεις του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και στα θέματα κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων, στα ζητήματα επιτάχυνσης και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου των Δικηγόρων. Πρότεινε επίσης τη διενέργεια ενός Εθνικού Διαλόγου για τη Δικαιοσύνη, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων σε αυτή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ζωντανό και γόνιμο διάλογο μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, μέσα από τον οποίο εκφράστηκε η αγωνία των συναδέλφων μας για ζητήματα της δικηγορικής καθημερινότητας, αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου μας στην Κοινωνία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες δικηγόροι, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, ακαδημαϊκοί, καθώς επίσης και ο τ.Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, οι Σύμβουλοι ΔΣΑ Φώτης Γιαννούλας, Γιάννης Κάπος, Στέλιος Λεριός, Ζώης Σταυρόπουλος, οι τ.Σύμβουλοι ΔΣΑ Δημήτρης Χατζημιχάλης, Ελευθέριος Ράντος και Ιωάννης Δεληγιώργης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Πειραιά Χρόνης Περιβολάρης και οι Σύμβουλοι Δ.Σ.Π. Βασίλης Πεταλάς και Διονύσης Πλέσσας, ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ Χρήστος Στυλιανουδάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ιωάννης Γλύκας.


Πηγή