Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Η NASA ανακάλυψε τον μεγαλύτερο κομήτη -Ζυγίζει 500 τρισ. τόνους,-τρέχει με 22.000 χλμ/ώρα προς τη Γη [βίντεο]

Έστω και με… καθυστέρηση 12 ετών, η NASA ανακάλυψε τον μεγαλύτερο κομήτη που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο διάστημα.

Ο κομήτης αυτός, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, τον οποίον είχε ανακαλύψει το 2010, αλλά πρόσφατα κατάφερε να υπολογίσει το μέγεθός του, πλησιάζει το ηλιακό μας σύστημα με 22.000 μίλια των ώρα. Μάλιστα, είναι τέτοιο το μέγεθός του και η μάζα του, που ζυγίζει 500 τρισεκατομμύρια τόνους.

Ο μεγακομήτης που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, ονομάζεται C/2014 UN271, ή αλλιώς Bernardinelli-Bernstein εντοπίστηκε το 2010, αλλά χρειάστηκαν 12 περίπου χρόνια για να επιβεβαιωθεί το τεράστιο του μέγεθος.

Αν και κατευθύνεται με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 22.000 μιλίων/ώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν αποτελεί απειλή, καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν ότι πρόκειται να διαλυθεί στα μισά της διαδρομής.

Σύμφωνα με τη NASA, ο κομήτης περιβάλλεται από ένα τεράστιο κέλυφος σκόνης και αερίων, ενώ έχει έναν στερεό παγωμένο πυρήνα που είναι μεγαλύτερος από την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ. Βάσει των υπολογισμών, έχει διάμετρο περίπου 80 μίλια, περίπου 128,75 χιλιόμετρα. Επίσης, εκτιμάται ότι η μάζα του είναι περίπου 500 τρισεκατομμύρια τόνους -100.000 φορές μεγαλύτερη από τον τυπικό κομήτη που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο.

Όπως προαναφέρθηκε, το συγκεκριμένο διαστημικό αντικείμενο ήταν γνωστό από τον Νοέμβριο του 2010. Από τότε, οι ερευνητές προσπαθούσαν να καταλάβουν περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια τόσο στο διάστημα όσο και στη Γη.

Όσο για τους λόγους που δεν είναι απειλητικός για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τη NASA «ποτέ δεν θα πλησιάσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο μίλια μακρύτερα από τον Ήλιο, που είναι λίγο πιο μακριά από την απόσταση του πλανήτη Κρόνου. Και αυτό δεν θα γίνει μέχρι το έτος 2031».


Πηγή