Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Θολώνει το deal της Ελλάδας με τη Γαλλία για τις πανίσχυρες φρεγάτες

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν γύρω από τις δύο φρεγάτες FREMM που πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι όπως ανακοινώθηκε, αρμοδίως, από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη.

Τα ερωτηματικά δημιουργούνται από δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο που θέλουν την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί να διαψεύδει ότι το Παρίσι πρόκειται να μισθώσει δύο φρεγάτες FREMM στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, η κ. Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών.

Πηγή της ιστοσελίδας αποκάλεσε τις ελληνικές αξιώσεις «ανεδαφικές». Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με την θέση του γαλλικού ΥΕΘΑ.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως τυχόν παραχώρηση των φρεγατών θα μείωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται πάντως πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης έχει επανειλημμένα μιλήσει για επικείμενη μίσθωση των δύο πλοίων, αναφέροντας μάλιστα πως είχε προηγηθεί «ολόκληρη διαδικασία» για να υπάρξει συμφωνία

Άγνοια για τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού σε ό,τι αφορά στην διαδικασία χρονομίσθωσης (leasing) με την οποία η Γαλλία φέρεται να παραχωρεί στην Ελλάδα δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM, δηλώνει, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η Γαλλίδα υπουργός Αμύνης Φλοράνς Παρλί.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας βρέθηκε την Παρασκευή στην πόλη Τουλόν, προκειμένου να συναντήσει το πλήρωμα των πολεμικών πλοίων που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη επιχείρηση στη Συρία.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την Γαλλίδα υπουργό δεν υπάρχει ζήτημα ενοικίασης για δύο γαλλικές φρεγάτες. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση, η γαλλική τηλεόραση France 3, αλλά και η γαλλική La Τribune.

Η La Τribune μάλιστα κάνει λόγω για παρανοήσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Η εφημερίδα γράφει πως «Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει είδηση αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά”. Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Συνεδρίασε χθες, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και ‘Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

localStorage.clear();


Πηγή