Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Κλινικές δοκιμές εμβολίου κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσει το Ισραήλ από την 1η Νοεμβρίου

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει δοκιμές για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του Covid-19, που αναπτύχθηκε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Άμυνας την 1η Νοεμβρίου μετά τη λήψη κανονιστικής έγκρισης.

Το Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ (IIBR) ξεκίνησε δοκιμές σε ζώα για το εμβόλιο «BriLife» τον Μάρτιο. Το Υπουργείο Υγείας και μια επιτροπή εποπτείας έδωσαν τώρα το πράσινο φως για να φτάσουν στο επόμενο στάδιο.

Ογδόντα εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών θα παρακολουθούνται για τρεις εβδομάδες για να δουν αν αναπτύσσονται αντισώματα, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Μια δεύτερη φάση δοκιμών, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, θα περιλαμβάνει 960 άτομα άνω των 18 ετών.

Σε περίπτωση επιτυχίας, προγραμματίζεται μια τρίτη, μεγάλης κλίμακας φάση με 30.000 εθελοντές για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Εάν είναι επιτυχές, το εμβόλιο μπορεί στη συνέχεια να εγκριθεί για μαζική χρήση.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει ήδη δοκιμαστεί καλά σε ζώα και το IIBR έχει παράγει περισσότερες από 25.000 δόσεις για την πρώτη και τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών.

«Ο τελικός μας στόχος είναι 15 εκατομμύρια μερίδες για τους κατοίκους του Κράτους του Ισραήλ και για τους στενούς γείτονές μας», δήλωσε ο Διευθυντής του IIBR Shmuel Shapira.

Δεν υπάρχουν ακόμη διεθνώς εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά πολλά βρίσκονται σε προχωρημένες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer Inc, Johnson & Johnson, AstraZeneca Plc και Moderna.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αρχίσει να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο μετά από μια σταθερή μείωση του ποσοστού των καθημερινών λοιμώξεων. Η χώρα είχε 692 νέα κρούσματα το Σάββατο. Έχει αναφέρει 2.372 θανάτους από την πανδημία.


Πηγή