Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ συνεχίζει τον εμβολιασμό του ευάλωτου πληθυσμού με την τέταρτη δόση | ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 στους πολίτες του, για την ανάσχεση του κύματος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Παρόλο που κάποια δεδομένα από προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι μία τέταρτη δόση εμβολίου δεν είναι αρκετή για να εμποδιστούν οι μολύνσεις με το στέλεχος Όμικρον, το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να εμβολιάζει τον πληθυσμό του με τέταρτη, ενισχυτική δόση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος Υγείας της χώρας. Ο ίδιος, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, προβλέπει μία μείωση των μολύνσεων που τροφοδοτούνται από το στέλεχος αυτό, μέσα σε μία εβδομάδα.

Το Ισραήλ ήταν η χώρα που πραγματοποίησε τους πιο γρήγορους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό και κατάφερε να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε μικρό χρονικό διάστημα. Η χώρα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο να προσφέρει μια τέταρτη δόση -που είναι γνωστή και ως δεύτερη αναμνηστική- στον πιο ευάλωτο πληθυσμό της.

Μία προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύτηκε από ένα νοσοκομείο του Ισραήλ τη Δευτέρα έδειξε πως η τέταρτη δόση πράγματι αυξάνει τα επίπεδα προστασίας, ανεβάζοντάς τα σε σχέση με εκείνα της τρίτης, αλλά «πιθανόν» αυτό δεν είναι αρκετό για να διακοπεί η πορεία της Όμικρον, μιας παραλλαγής που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Σημαντική η προστασία από βαριά νόσηση

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει περιγράψει αυτά τα συμπεράσματα ως «αναμενόμενα, σε έναν βαθμό», καθώς οι μολύνσεις της Όμικρον έχουν καταφέρει να «περάσουν» την άμυνα ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση.

«Ωστόσο, εκτιμούμε πως η προστασία από σοβαρή νόσηση, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, καλύπτεται ακόμα από αυτή τη δόση εμβολίου, και έτσι καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να εμβολιάζεται», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στο Ισραήλ έχει καταγραφεί μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον. Παρόλα αυτά, η χώρα δεν έχει καταγράψει αύξηση νεκρών και μέχρι στιγμής κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει αφότου νόσησε από το στέλεχος αυτό. Επίσης, το υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει πως δεν έχει σημειωθεί αύξηση των διασωληνωμένων.


Πηγή