Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Κουτσούμπας για τη σχολική στέγη: Το ΚΚΕ έχει στο επίκεντρο μια κοινωνία που «θα έχει στο νου της το παιδί»

Στη σύσκεψη μαζικών φορέων στη Νέα Φιλαδέλφεια παραβρέθηκε χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σύσκεψη είχε θέμα: «Ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη: Πολυτέλεια ή ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς». Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Κουτσούμπας τόνισε την επείγουσα αναγκαιότητα «να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτηρίων και να παρθούν όλα τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα ζητήματα που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, κυριαρχεί η αντίληψη ότι αυτά αποτελούν κόστος και δεν έχουν και πάρα πολύ όφελος.

Για αυτό ακριβώς από τη μια διοχετεύονται εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για μια σειρά επιχειρηματικές δραστηριότητες και δήθεν καινοτομίες -και γι’ αυτό ακριβώς ιδιωτικοί όμιλοι μπαίνουν στα σχολεία- ενώ από την άλλη, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλημμυρισμένα σχολεία» είπε και πρόσθεσε: «Πίσω από τις όμορφες λέξεις περί κοινωνίας της γνώσης, περί αναβάθμισης, περί αυτονομίας, κρύβεται μια πραγματικότητα που λέει ότι οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, δεν εξασφαλίζονται για πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «μόλις το 14,8% των σχολείων έχουν υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες».

«Αυτά είναι τα «αξιολογημένα σχολεία» της κυρίας Κεραμέως. Γι αυτή την «κουλτούρα αξιολόγησης» που λείπει από τα σχολεία μας, μίλαγε πριν από αυτήν και ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια; Αυτό λείπει από τα σχολεία μας; Η κουλτούρα αξιολόγησης;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά σε γονείς και εργαζόμενους»

Είπε ότι το ΚΚΕ θέλει τα σχολεία ανοιχτά σε γονείς και εργαζόμενους και να λειτουργούν ως κυψέλες μάθησης, πολιτισμού, αθλητισμού και συλλογικής δραστηριότητας με ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών τους.

«Ταυτόχρονα, τα σχολεία ως χώρος μάθησης και διαπαιδαγώγησης, πρέπει να είναι κλειστά στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν τις μπίζνες τους με φόντο τα σχολεία μας» τόνισε.

«Σήμερα, λοιπόν, είναι ανάγκη να στηριχθούν οι διεκδικήσεις των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών που αύριο απεργούν, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν βομβαρδιστεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και από αλλεπάλληλες αλλαγές και προκοπή δεν είδαν!

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, γιατί με τη στάση τους λένε ένα μεγάλο “όχι” σε αυτήν την πολιτική. Και ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση για ένα μεγάλο “ναι” στην ανάγκη για ένα σχολείο που θα προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα πεδία της γνώσης, ικανότητα στη γραπτή γλώσσα και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης» είπε.

Διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τη κατάσταση στα δημόσια σχολεία

Αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση του δημοσίου σχολείου και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στο υποκριτικό σύνθημα της κυβέρνησης “αυτός που αξιολογεί, αξιολογείται”, το ΚΚΕ αντιπαραθέτει την ανάγκη “αυτός που μορφώνει, να βοηθιέται ουσιαστικά για ενιαία καθολική μόρφωση όλων των παιδιών”».

Είπε ότι υπάρχει τρόπος να αλλάξει το πρόσωπο της δημόσιας Εκπαίδευσης όσον αφορά τις υποδομές της με άμεση έναρξη προγράμματος ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, καθώς και προγράμματος συντήρησης όλων των υποδομών των σχολείων και προσεισμικού ελέγχου.

«Ο μόνος λόγος που αυτού του είδους τα έργα δεν προχωρούν, είναι πως, από τη φύση τους, δηλαδή από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, δεν είναι… ανταποδοτικά!» σημείωσε.

«Τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ παλεύουμε με τους άμεσους στόχους πάλης και ανακούφισης του λαού και της νεολαίας, τους οποίους κάθε φορά θέτουμε με βάση τις λαϊκές ανάγκες, στόχοι οι οποίοι εμπνέονται από το πρόγραμμά μας, την πρότασή μας για τη συνολική διέξοδο του λαού μας από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι οι σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, οι οποίες σήμερα αναδεικνύουν τον ρεαλισμό της πρότασής μας» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά στις προγραμματικές εξειδικεύσεις του ΚΚΕ για την προσχολική αγωγή και για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας. (Επισυναπτόμενο pdf)

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να σκεφθούν τις προτάσεις του ΚΚΕ και να συμπορευθούν μαζί του σε όλες τις μάχες «γιατί πολιτικοί μεσσίες δεν υπάρχουν, σωτήρες απ’ τα πάνω να τους αναμένουμε δεν υπάρχουν».

«’Όχι’ στους διπλούς εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος»

Αναφερόμενος στα άλλα κόμματα είπε ότι «σηκώνουν τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης όταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο συμφωνούν, αλλά έχουν βάλει και την υπογραφή τους. Γι’ αυτό άλλωστε απορρίπτουν σωρηδόν αυτές τις μέρες όλες τις προτάσεις και τροπολογίες του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών».

«Πρέπει λοιπόν, όλοι μαζί να ορθώσουμε ένα στεντόρειο “όχι” στους διπλούς εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος, στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια που μαυρίζουν τις ζωές μας. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο ριζικών αλλαγών και ανατροπών με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό» τόνισε.

Επισήμανε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ «θέτουν στο επίκεντρο την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πάλης για μια κοινωνία που “θα έχει στο νου της το παιδί”» και υπογράμμισε καταλήγοντας:

«Αυτός ο αγώνας, αυτός ο δρόμος, ξεκινά φυσικά από σήμερα. Στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στην κάλπη. Στηρίζοντας, ενισχύοντας τη μοναδική εκείνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στις αγωνίες του λαού μας και των παιδιών του, δηλαδή το ΚΚΕ».

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος της περιοχής με την Λαϊκή Συσπείρωση και υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα, ο Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα, η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» και υποψήφια βουλευτής Βορείου Τομέα, ο Βασίλης Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και μέλος της Ε.Γ του ΠΑΜΕ από τον κλάδο των ΟΤΑ και υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα και ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου δημοτικού σχολείου Ν. Ιωνίας και υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα.

Εκ μέρους των φορέων τον λόγο πήραν η Ανθή Σταμοπούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας, η Αρετή Περιβόλα, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Παυσανίας Τσούλος, γραμματέας της Γ’ ΕΛΜΕ, ο Δημήτρης Βεργάκης, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της περιοχής, η Γεωργία Γερογιάννη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, Γιάννης Καμαρινός, πρόεδρος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ και η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης». Εκ μέρους των μαθητών ο Βασίλης Ραπτόπουλος, πρόεδρος του 15μελους του 3ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας.


Πηγή