Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Λέκκας για Λέσβο: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ήταν ο κύριος σεισμός -Οι φόβοι για το ρήγμα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό των 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λέσβο.

Τόσο ο Ευθύμιος Λέκκας όσο και ο υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σεισμός ήταν 4,9 Ρίχτερ και ακολούθησε μετασεισμός 4,7 Ρίχτερ.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες γι’ αυτό, και δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί πρώτον η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται και δεύτερον, δυστυχώς, υπάρχει ένα βεβαρημένο σεισμικό παρελθόν στην περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Mega.

«Είμαστε σε επιφυλακή, παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός και, σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού, είναι έτοιμες να επέμβουν.

«Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τον ‘Ξενοκράτη 2’ και είμαστε έτοιμοι, στην ελάχιστη περίπτωση που θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, να επέμβουμε».

Λέκκας: Το ρήγμα αυτό στη Λέσβο μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,5 Ρίχτερ

Αναφορικά με το ρήγμα που έδωσε τον διπλό σεισμό στη Λέσβο, επισήμανε πως: «Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μπορεί να δώσει περίπου 6,5 Ρίχτερ, όταν όμως ενεργοποιηθεί ολόκληρο. Τώρα έχουμε την ενεργοποίηση ενός συζυγούς ρήγματος της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης της Αγίας Παρασκευής. Έχουμε μικρότερο μέγεθος και πιστεύω ότι θα παραμείνει σε αυτό, αν και η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο διπλός σεισμός στη Λέσβο, μπορεί να «ξυπνήσει» άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και για αυτό, όμως έχουμε να κάνουμε και με πάρα πολλούς μετασεισμούς έως τώρα. Οι πιθανότητες είναι ανοιχτές. Βέβαια οι πιθανότητες για να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, τονίζω ότι είναι εξαιρετικά μικρές».

Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που σημειώνονται την τελευταία περίοδο, «δε μας ανησυχούν, δεδομένου ότι οι σεισμικές διεγέρσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, είναι τελείως ανεξάρτητες, ανήκουν σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό πλαίσιο, δεν επηρεάζει η μία την άλλη, απλά και μόνον συμπίπτουν χρονικά.

»Συνεπώς, δεν υπάρχει μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο, απλά έχουμε επιμέρους διεγέρσεις. Είναι απλά μια χρονική σύμπτωση. Δεν έχουμε δεδομένα που να ενισχύουν την άποψη ότι έχουμε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».

Κλείνοντας, ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα το θέμα των κατολισθήσεων που προκαλεί ο εγκέλαδος.

«Εκείνο το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει να δούμε τα θέματα των κατολισθήσεων. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εκεί, έτσι ώστε να μην έχουμε ατυχήματα κατά μήκος του οδικού δικτύου».

Παπαδόπουλος: Προκύπτει ένας προβληματισμός…

«Το γεγονός ότι αναπτύσσεται σε χερσαίο χώρο, σε συνδυασμό με το ότι στο παρελθόν έχουν γίνει σημαντικά σεισμικά γεγονότα, όπως το 1967 τότε προκύπτει ένας προβληματισμός» τόνισε μιλώντας στο OPEN, ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ζημιές σε σπίτια από τον σεισμό στη Λέσβο

Περισσότερα από 20 σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα στη βόρεια Λέσβο. Σε απαραίτητους ελέγχους στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου θα προβεί ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη, ενώ υπάρχουν κατολισθήσεων βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στο μεταξύ  έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

Εντωμεταξύ με απόφαση του δημάρχου τα σχολεία στη δυτική Λέσβο τη Δευτέρα αναμένεται να μείνουν κλειστά.


Πηγή