Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Νέοι στα Νησιά: Ευκαιρίες, προκλήσεις, προσδοκίες -Eκδήλωση του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα: «Νέοι στα νησιά: ευκαιρίες, προκλήσεις, προσδοκίες».

Με αφορμή το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, πήρε την προωτοβουλία να διοργανώσει μια διαδικτυακή συζήτηση με τη συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών και πολιτών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ-ΕΛΚ), Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ- Αριστερά) και Πέτρος Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-Αριστερά) καθώς και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιάννη Πομώνη.

Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με νέες και νέους από διάφορα ελληνικά νησιά και βάσει τεσσάρων θεματικών: απασχόληση, περιβάλλον, ψηφιακή μετάβαση και δημοκρατία. Προηγήθηκαν συζητήσεις τεσσάρων ομάδων εργασίας επί των αντίστοιχων θεματικών, με τη συμμετοχή νέων εργαζομένων και επιχειρηματιών, φοιτητών, μαθητών του δικτύου «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και εθελοντών της πρωτοβουλίας Μαζί.eu, σε συντονισμό των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Κρήτης.

«Κλειδί» η συμμετοχή των νέων στα κοινά

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της συμμετοχής των νέων στα κοινά ως κλειδί για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. όσο οι νέοι δεν βγαίνουν στο προσκήνιο, δεν διεκδικούν ρόλο στα κοινά, δεν καθορίζουν το μέλλον τους στην Ευρώπη, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και προοπτική για τις επόμενες γενιές.

Μακριά από τις «ελίτ»

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δημοκρατία, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συμμέτοχής, σημειώνοντας πως η εναπόθεση πολιτικής και ελπίδων σε μια ελίτ είναι κάτι που δεν αφορά τους νέους. Αναφέρθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως φάρο δημοκρατίας καθώς και στη σημασία των συγκλίσεων στις διεργασίες του θεσμού.

Απασχόληση των νέων και δυνατότητες

Η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε σε κάποιες από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι όσον αφορά στην απασχόληση, παραθέτοντας παράλληλα σχετικά προγράμματα τα οποία υλοποιούνται στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων.

Η ψηφιακή μετάβαση ως εργαλείο περισσότερης δημοκρατίας

Σε θέματα ψηφιακής μετάβασης, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Επισημάνθηκε πως οι νέοι αντιμετωπίζουν θετικά την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να προάγουν τη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Ο ρόλος των νησιών στην πράσινη μετάβαση

Τέλος, όσον αφορά στο περιβάλλον, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τη σημασία της αξιοποίησης του παραγωγικού μοντέλου και των πόρων κάθε νησιού ώστε να προάγεται η αειφόρος ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και στην ανάγκη βέλτιστης χρήσης νερού, ενέργειας και άλλων πόρων καθώς και γνώσης του αποτυπώματος των τροφίμων

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση, που μεταδόθηκε και μέσω κοινωνικών δικτύων συνεργαζόμενων οργανισμών εδώ.


Πηγή