Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πλακιωτάκης: Η διεθνής κοινότητα να ενεργήσει για να λήξει η ομηρία των δύο τάνκερ στο Ιράν

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει ώστε να λήξει η ομηρία των δύο ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τα Ποσειδώνια, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Μελίνα Τραυλού, αναφέρθηκαν στο θέμα της ομηρίας των δύο ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι είναι «μία ενέργεια απαράδεκτη, που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, διαταράσσει το κανονιστικό σύστημα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο».

Πλακιωτάκης: Το δίκαιο της θάλασσας θεμέλιο για κάθε δραστηριότητα

Κάλεσε επίσης όλα τα κράτη να ενεργήσουν ώστε το απαράδεκτο αυτό γεγονός να τερματιστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί.

«Το δίκαιο της θάλασσας είναι το θεμέλιο για κάθε δραστηριότητα και μια αδιαπραγμάτευτη αξία, όχι μόνο για την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και για την παγκόσμια ευημερία» τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης.

Τραυλού: Να ξεσηκωθεί όλη η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα

«Είναι κάτι πρωτάκουστο και πρωτόγνωρο. Κρατούνται δύο πλοία με ελληνική σημαία και τα πληρώματά τους. Μέσα στα δύο πλοία έχω ακούσει ότι υπάρχουν και νέα παιδιά που είναι “πρωτόμπαρκα”. Πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα προκειμένου να τελειώνει αυτή η ιστορία» τόνισε από την πλευρά της η κυρία Τραυλού.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους ενώ τους επιτρέπεται κατά διαστήματα να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους.


Πηγή