Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Π. Καμμένος: Επιδίωξή μας η ελληνικοποίηση των προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην εισαγωγική του ομιλία σε ημερίδα με θέμα τη «Συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων», η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη τόνισε, «επιδίωξή μας είναι η ανάθεση έργου στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέσω συνεργασιών, και γενικότερα η “ελληνικοποίηση” των προμηθειών».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι στο πλαίσιο της νέας αμυντικής στρατηγικής που υλοποιείται από την κυβέρνηση, ένας από τους βασικούς στόχους είναι, στα ζητήματα προμηθειών οι ένοπλες δυνάμεις να συνεργάζονται με δημόσιες αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και με ιδιωτικές. Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι διανοίγονται προοπτικές και δίνονται κίνητρα για συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων με το χώρο των ενόπλων δυνάμεων και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από ιδιώτες, με μακροχρόνια ενοικίαση και ελάχιστο τίμημα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» τη συνάντηση εργασίας μεταξύ βιομηχάνων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, επισήμανε ότι θα αποτελέσει μεγάλη τιμή για τις επιχειρήσεις του βορειολλαδικού χώρου να συμμετέχουν στις προμήθειες του ελληνικού στρατού, και σημείωσε ότι η αποψινή ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Καμμένος με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ευελπιστούμε ότι οι επιχειρήσεις μας, που παράγουν προϊόντα σύμφωνα με το ευρωπαϊκά πρότυπα, διαθέτουν μεγάλη γκάμα προϊόντων από τρόφιμα μέχρι υψηλής τεχνολογίας προϊόντα, θα μπορέσουν μέσα από τη συνεργασία τους με τις ένοπλες δυνάμεις να αντικαταστήσουν ένα μέρος από την αγορά που έχασαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Στο μεταξύ, για τις προμήθειες μη αμυντικού υλικού, τις διαδικασίες προμηθειών αμυντικού υλικού και το μητρώο κατασκευαστών αμυντικού υλικού, παρουσιάσεις έκαναν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής και Άμυνας, Γ. Τρουλινός και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Τ. Ροζολής. Με παρεμβάσεις τους, τέλος, τις απόψεις τους για τις διαδικασίες προμηθειών, κατέθεσαν και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων.


Πηγή