Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σύγχρονοι δουλέμποροι εκτέλεσαν 12 μετανάστες που προσπάθησαν να διαφύγουν

Τουλάχιστον δώδεκα μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από έναν καταυλισμό στη Λιβύη όπου κρατούνταν παράνομα και βασανίζονταν από διακινητές δολοφονήθηκαν από αυτούς τους τελευταίους, που χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα, κατήγγειλε την Παρασκευή ο ΟΗΕ.

Η σφαγή διαπράχθηκε την 23η Μαΐου στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ, 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

«Οι διακινητές ανθρώπων στη Λιβύη σκότωσαν πάνω από δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους όταν μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Ερυθραίους, Αιθίοπες και Σομαλούς, που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, αποπειράθηκαν να αποδράσουν», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι οι μετανάστες έπεσαν νεκροί από σφαίρες. «Επιζήσαντες είπαν ότι βασανίζονταν από τους διακινητές–ορισμένοι πέρασαν ακόμη και τρία χρόνια στην αιχμαλωσία», υπογράμμισε η UNHCR.

Πηγές στη χώρα και διεθνείς οργανισμοί είχαν αναφερθεί σε αυτή την απόδραση στα τέλη του Μαΐου. Τοπικές οργανώσεις οι οποίες είχαν αναλάβει τη φροντίδα των μεταναστών είχαν πάντως διαψεύσει τις πληροφορίες περί νεκρών, παρότι κατήγγειλαν την «απάνθρωπη μεταχείριση» των ανθρώπων αυτών.

Η πόλη Μπάνι Ουάλιντ αποτελεί κόμβο διέλευσης για τους παράτυπους μετανάστες καθ’ οδόν προς τις ακτές, βορειότερα, και σε αυτή εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου είκοσι κέντρα παράνομης κράτησης και συγκέντρωσης μεταναστών, σύμφωνα με έναν λίβυο αξιωματούχο.

Τα κέντρα αυτά ελέγχονται από παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες απαγάγουν μετανάστες σε αυτήν και σε άλλες πόλεις και τους βασανίζουν πριν τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους και απαιτήσουν την καταβολή λύτρων, σύμφωνα με πηγές στη Λιβύη και ΜΚΟ.

«Αυτό το τελευταίο θανατηφόρο επεισόδιο δείχνει, για άλλη μια φορά, την τεράστια πρόκληση που αποτελεί η προστασία των προσφύγων στη Λιβύη, όπου πολλοί άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τον πόλεμο και τους διωγμούς πέφτουν στην αρπάγη δικτύων εγκληματιών», τόνισε η UNHCR.

localStorage.clear();


Πηγή