Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το καλοσχεδιασμένο έγκλημα της Αναβύσσου

Ήταν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στις 19 Μαρτίου 1978 όταν η παρέα τριών νεαρών φοιτητών βγήκε από τη θάλασσα όπου ψάρευε, κοντά στην Ανάβυσσο και σκαρφάλωσε στα βράχια για να ξεκουραστεί.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Αμέσως, διαπίστωσαν πως στην περιοχή υπήρχε έντονη δυσοσμία και ένας από τους νεαρούς δεν άργησε να παρατηρήσει πως σε απόσταση περίπου λίγων μέτρων, από το σημείο που κάθονταν, βρισκόταν ένα τσουβάλι. Πλησίασε και όταν είδε πως το τσουβάλι ήταν ραμμένο αποφάσισε να το ανοίξει.

Ο νεαρός κάλεσε τους φίλους του να έρθουν κοντά του και με ένα μαχαιράκι έκοψε το καλώδιο που είχε χρησιμοποιηθεί για το ράψιμο του τσουβαλιού. Η παρέα ήρθε αντιμέτωπη με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Το τσουβάλι έκρυβε το πτώμα μιας γυναίκας με πυρόξανθα μαλλιά το οποίο βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Η γυναίκα ήταν δεμένη χειροπόδαρα με ένα σχοινί και τυλιγμένη με μια γκρι κουβέρτα. Γύρω από την κουβέρτα είχαν τυλίξει ένα κάλυμμα που χρησιμοποιούν για την κατασκευή επίπλων το οποίο με την πρώτη ματιά έμοιαζε με τσουβάλι.

Οι τρεις νέοι ανέβηκαν στο δρόμο σταμάτησαν ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και παρακάλεσαν τον οδηγό να ειδοποιήσει την αστυνομία η οποία δεν άργησε να φτάσει στο σημείο. Οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τη δύσβατη περιοχή.

Η αρχική τους εκτίμηση ήταν πως ο δράστης πέταξε το πτώμα στο συγκεκριμένο σημείο έχοντας την πεποίθηση πως δεν θα το έβρισκε κανείς, αφού μόνο αυτοκίνητα περνούσαν από τον κεντρικό δρόμο χωρίς να σταματούν. Όταν η νύχτα έπεσε η έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί,  φοβούμενοι την αλλοίωση στοιχείων, να αποφασίσουν να μην μετακινηθεί το πτώμα και να παραμείνει φρουρούμενο στα βράχια.

Έτσι, με το πρώτο φως της ημέρας το αρμόδιο κλιμάκιο συνέχισε να εξετάζει όλα τα ευρήματα και ο ιατροδικαστής, με τη σειρά του, διαπίστωσε πως η νεαρή γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο, από στραγγαλισμό, περίπου δυο μήνες νωρίτερα. Τα στοιχεία ήταν ελάχιστα και η ταυτότητα του θύματος παρέμενε άγνωστη. Το βέβαιο ήταν πως επρόκειτο για μια γυναίκα περίπου 25 ετών, καλοντυμένη, περιποιημένη με βαμμένα νύχια και μαλλιά.

Η γυναίκα φορούσε τα κοσμήματα και το ρολόι της, γεγονός που απομάκρυνε το σενάριο της ληστείας, ενώ από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε πως περίπου δυο ώρες πριν δολοφονηθεί είχε γευματίσει.

Όλα τα ενδεχόμενα για την αστυνομία ήταν ανοιχτά αλλά το μεγάλο στοίχημα ήταν να λυθεί ο γρίφος της ταυτότητας του θύματος, ώστε να καταφέρει να πιάσει την άκρη του νήματος η οποία και θα οδηγούσε στους δράστες. Περισσότεροι από 120 φάκελοι που αφορούσαν εξαφανίσεις γυναικών τους τελευταίους μήνες μπήκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας. Οι περιπτώσεις εξετάζονταν μια προς μια, ενώ πολλά ήταν και τα τηλεφωνήματα που δέχονταν οι αστυνομικοί από συγγενείς και φίλους αγνοούμενων γυναικών που τις αναζητούσαν.

Η αναγνώριση

Στις 24 Μαρτίου το πτώμα της νεαρής γυναίκας αναγνωρίστηκε. Ήταν η 23χρονη Θεοδώρα Κλάπα  από την Κεραμυδιά Ηλείας, η οποία διέμενε στην Πετρούπολη. Εργαζόταν σε μπαρ και ήταν μητέρα δυο κοριτσιών 5 και 2,5 ετών.  Την αναγνώριση έκανε ο πατέρας της κι ένας στενός φίλος της, με τη βοήθεια των κοσμημάτων  και του ρολογιού της, καθώς το πτώμα βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Τα ίχνη της 23χρονης είχαν χαθεί στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά ο σύντροφός της  Εμμανουήλ Κουτσοσταύρος καθυστέρησε να δηλώσει την εξαφάνισή της, καθώς είχε επιλέξει να την αναζητήσει ο ίδιος με τη βοήθεια ενός φιλικού τους ζευγαριού. Ο σύντροφος του θύματος, ο οποίος εργαζόταν ως ναυτικός, βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών καθώς ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε θεωρήθηκε ύποπτος. Ο ίδιος, ωστόσο, επέμενε πως έκανε ότι μπορούσε για να βρει την 23χρονη και έδωσε στην αστυνομία και τα στοιχεία του ζευγαριού που γνώριζε , όπως είπε, τις προσπάθειες του για να το επιβεβαιώσει.

Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, ο 23χρονος ναύτης Γεώργιος Καράμπελας και η σύζυγός του Ευγενία γνώριζαν καλά το θύμα. Η Ευγενία Καράμπελα  και η Θεοδώρα Κλάπα έκαναν παρέα και εκδίδονταν μαζί στην πλατεία Ομονοίας. Όπως είπε το ζευγάρι στην αστυνομία, λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση της 23χρονης, είχαν δειπνήσει όλοι μαζί στο σπίτι τους αλλά δεν γνώριζαν περισσότερες λεπτομέρειες. Αρχικά το ζευγάρι δεν θεωρήθηκε ύποπτο αλλά τα φώτα της έρευνας στράφηκαν επάνω τους, όταν οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το ύφασμα που κάλυπτε το θύμα προερχόταν από ένα παιδικό στρώμα.

ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΘΗΝΑ

Το στοιχείο αυτό οδήγησε μοιραία στο συμπέρασμα πως ο δράστης ή οι δράστες είχαν παιδί. Και το ζεύγος Καράμπελα είχε ένα δίχρονο γιο. Όταν οι αστυνομικοί επέστρεψαν στο σπίτι του ζευγαριού στην Καλλιθέα, προκειμένου να τους ζητήσουν να απαντήσουν σε νέες ερωτήσεις, το βρήκαν άδειο. Ακολουθώντας τα ίχνη τους διαπίστωσαν πως είχαν μετακομίσει στην Νέα Σμύρνη. Στο νέο διαμέρισμα βρήκαν μόνο το αγοράκι με την γιαγιά του, τη μητέρα της Ευγενίας Καράμπελα.  Και όταν αργότερα ζήτησαν από την  Ευγενία  να δουν το κρεβατάκι του παιδιού, εκείνη απάντησε πως το είχαν στείλει στο πατρικό σπίτι του συζύγου της, στην Πάτρα. Μόνο που όταν ρωτήθηκαν τα πεθερικά της δεν γνώριζαν τίποτα, αφού κανένα παιδικό κρεβάτι δεν τους είχε σταλεί από την Αθήνα.  Τα στοιχεία, το ένα μετά το άλλο, «έδειχναν» εμπλοκή στη δολοφονία του ζεύγους Καράμπελα, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσει η αστυνομία στη σύλληψή τους.

Ο Γιώργος Καράμπελας ήταν σκληρός. Ασκούσε απόλυτο έλεγχο επάνω στη γυναίκα του την οποία εξέδιδε. Το ζευγάρι μπήκε υπό στενή παρακολούθηση και ένα βράδυ που ο Καράμπελας παρέμεινε στο αρματαγωγό καράβι όπου υπηρετούσε η αστυνομία προσήγαγε τη σύζυγο του. Εκείνο το βράδυ η Ευγενία Καράμπελα λύγισε αποκαλύπτοντας πληροφορίες που έριξαν φως στην υπόθεση και τελικά οδήγησαν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Ο Γιώργος και η Ευγενία Καράμπελα  δολοφόνησαν την Θεοδώρα Κλάπα λόγω επαγγελματικού ανταγωνισμού… Οι δυο γυναίκες σύχναζαν σε γνωστή καφετέρια της Ομόνοιας όπου «ψάρευαν» πελάτες. Έκαναν παρέα μέχρι που η Καράμπελα ανακάλυψε ότι είχε κολλήσει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, συγκεκριμένα κονδυλώματα. Όταν η Κλάπα το έμαθε βρήκε την ευκαιρία να της κλέψει όλους τους πελάτες, καθώς τους ενημέρωσε για το πρόβλημα της Καράμπελα.

pro2

Τότε ήταν που το ζεύγος Καράμπελα αποφάσισε να την εκδικηθεί.   Το μεσημέρι της 8ης Δεκεμβρίου  κάλεσαν την Κλάπα για φαγητό στο σπίτι τους βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Μετά το φαγητό πήγαν βόλτα με το αυτοκίνητο τους στο Σούνιο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το ζευγάρι έψαχνε το σημείο όπου θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ξεφορτωθεί το πτώμα της 23χρονης χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Το βράδυ επέστρεψαν στο σπίτι της Καλλιθέας και η Ευγενία έφυγε για λίγο, προφασιζόμενη πως ήθελε να αγοράσει τσιγάρα. Κατά τη διάρκεια της απουσίας της, ο σύζυγος της καυγάδισε με την Κλάπα, γιατί εκείνη αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά  μαζί του. Την ώρα που ο Καράμπελας έπιασε την νεαρή γυναίκα από το λαιμό η γυναίκα του έμπαινε στο σπίτι . Η 23χρονη αντιστεκόταν και η Ευγενία αποφάσισε να βοηθήσει το σύζυγο της… Πήρε ένα σχοινί και το τύλιξε γύρω από τον λαιμό της Κλάπα η οποία λίγο αργότερα ξεψύχησε. Το ζευγάρι έδεσε  το πτώμα χειροπόδαρα και το τοποθέτησε μέσα στο στρώμα του παιδικού κρεβατιού.

Άφησαν το πτώμα τυλιγμένο μέσα στο διαμέρισμα τους και πήγαν για φαγητό σε μια ταβέρνα προκειμένου να οργανώσουν τα  επόμενα βήματα τους και τον τρόπο με τον οποίο θα εξαφάνιζαν την άτυχη γυναίκα.  Η ιδέα να πετάξουν το πτώμα της 23χρονης στη θάλασσα τους φάνηκε εξαιρετική και γι’ αυτό, όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους, την φόρτωσαν στο αυτοκίνητο και ακολούθησαν την ίδια διαδρομή που είχαν κάνει και το πρωί.  Λίγο πριν την Ανάβυσσο, στο 56ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών –Σουνίου σταμάτησαν. Ξεφόρτωσαν το άψυχο κορμί της γυναίκας και με δύναμη το πέταξαν στον γκρεμό.

Όμως, το πτώμα δεν έπεσε ποτέ στη θάλασσα, σκάλωσε στα βράχια, όπου εντοπίστηκε τρεις μήνες αργότερα από την παρέα των νεαρών φοιτητών. Όταν ο σύντροφος της Κλάπα, λίγες ημέρες αργότερα, ζήτησε τη βοήθεια τους για να την εντοπίσει, εκείνοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο, σκέφτηκαν, δεν θα κινούσαν καμία υποψία.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΚΗ

«Δεν υπήρχαν περιθώρια να ζήσει μετά από αυτά που μας έκανε. Έτσι μη ζητάτε ευθύνες μόνο από εμάς, αλλά και σε εκείνη», ήταν η κυνική ομολογία της Ευγενίας Καράμπελα στους αστυνομικούς, αν και συμπλήρωσε πως πρόθεση της ήταν να δίνει χρήματα στα παιδιά της Κλάπα…  Η γυναίκα, μάλιστα, έριξε όλες τις ευθύνες για τη δολοφονία στο σύζυγο της. ισχυριζόμενη πως εκείνος σκότωσε την 23χρονη την ώρα που η ίδια απουσίαζε από το σπίτι τους.

Οι ισχυρισμοί της Καράμπελα δεν έπεισαν το δικαστήριο και το ζευγάρι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία της 23χρονης Θεοδώρας Κλάπα.


Πηγή