Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τσαβούσογλου: Πολιτικής φύσης τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία μας

Αναλυτική συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την ευκαιρία της χθεσινής επίσκεψής του στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ευρώπη ο Τούρκος υπουργός υπογραμμίζει: «Για μας η Ευρώπη παραμένει ένας στρατηγικός στόχος, αλλά έχουμε και αμφιβολίες και ενδοιασμούς. Πρόκειται για αναμονή η οποία διαρκεί εξήντα χρόνια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από δώδεκα, πετύχαμε το άνοιγμα δεκαοκτώ κεφαλαίων αλλά λείπουν ακόμη κι άλλα, και θα θέλαμε πλέον να μάθουμε τι πραγματικά σκέπτεται η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας».

Ο Τσαβούσογλου προσθέτει ότι «τα εμπόδια δεν είναι τεχνικής, αλλά πολιτικής φύσης», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ερώτηση της La Stampa σε τι είδους εμπόδια αναφέρεται, ο Τούρκος υπουργός απαντά:

«Πολιτικά εμπόδια τα οποία δεν συνδέονται μόνο με το Κυπριακό, αλλά και με το ότι άλλες, εχθρικές χώρες καταφέρνουν και επηρεάζουν τις πολιτικές της ΕΕ. Εμείς υιοθετήσαμε εποικοδομητική στάση και σε αντάλλαγμα αναμένουμε ειλικρίνεια, εντιμότητα και απάλειψη των διπλών κριτηρίων».

Σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτει:

«Για ποιο λόγο στην Τουρκία άρχισε η συζήτηση σχετικά με την θανατική ποινή; Η Ευρώπη, αντί να προσπαθήσει να καταλάβει τις σχετικές δυναμικές- το τραύμα που έζησε ο τουρκικός λαός και το έθνος στο σύνολό του, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου- προτίμησε να μετατρέψει την συζήτηση για την θανατική ποινή σε μια άσκηση κριτικής και σε στοιχείο απειλής για τις επόμενες φάσεις της διαδικασίας ένταξης».

Σε σχέση, τέλος, με την συμφωνία ΕΕ Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει:

«Η Συμφωνία που πετύχαμε τον Μάρτιο του 2016 ενίσχυσε σίγουρα την συνεργασία μας. Σημειώθηκε μείωση που αγγίζει σχεδόν το 99% σε ότι αφορά την παράτυπη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά, άρα ένα απτό αποτέλεσμα. Και για τη συμφωνία επανεισδοχής, από την πλευρά μας, δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα: χάρη στην εντατικοποίηση των μέτρων που εφαρμόζει η Τουρκία κατά της παράτυπης μετανάστευσης, πολλοί είναι αυτοί που δεν ξεκινούν τον διάπλου. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα αποτέλεσμα».

Ο ίδιος σημειώνει τέλος ότι «δεν έγινε ακόμη πράξη η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες», και ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». «Ένα άλλο σημείο στο οποίο η Ευρώπη δεν τήρησε την υπόσχεσή της είναι τα περίφημα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων χρησιμοποιήσαμε μόνον επτακόσια εκατομμύρια. Είναι σημαντικό να μας δοθεί το υπόλοιπο μέρος του ποσού και δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μεταναστών και σύρων προσφύγων», δηλώνει ο Τσαβούσογλου.

localStorage.clear();


Πηγή