Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν διαφωνίες με την Ελλάδα για νησιά αλλά δεν πήραν κανένα από το 1996

Η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν σημαίνει πως θα αποσπάσει η Άγκυρα εδάφη από την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, πως υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με νησιά και νησίδες.

Εκτιμώντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία δεν διεκδικεί εδάφη από την Ελλάδα όπως και η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας πως κανένα νησί δεν δόθηκε ή καταλήφθηκε από την Ελλάδα το διάστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας από το ΑΚΡ ή μετά την κρίση των Ιμίων το 1996. Ο τούρκος υπουργός επεσήμανε πως αυτές οι κατηγορίες που εξαπέλυσε το CHP είναι ανεδαφικές.

«”Έχουμε μια καλή φιλία με την Ελλάδα και είμαστε γείτονες” όπως δήλωσε ο κ Κοτζιάς. “Ο Θεός μας έκανε γείτονες δεν έχουμε άλλη επιλογή” και κάνουμε βήματα αύξησης της εμπιστοσύνης. Έχουμε επίσης συνεργασίες. Συνεχίζουμε τον διάλογο για διάφορα θέματα. Έχουμε θέματα. Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε με τον διάλογο και τώρα δεν υπάρχουν αρνητικά βήματα για τα νησιά ή το Αιγαίο καθώς κάθε τι έχει απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ.

localStorage.clear();


Πηγή