Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Υπουργείο Εργασίας: Η ανεργία μειώνεται αργά, αλλά σταθερά

«Η ΝΔ επιμένει σταθερά στην επιλεκτική και αποσπασματική ανάγνωση των μεγεθών της εργασίας» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή τη σημερινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, περί τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης για την «κατάρρευση» της αγοράς εργασίας.

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, το υπουργείο επισημαίνει τα εξής:

«Τα τελευταία δύο χρόνια, η ανεργία μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Σήμερα, το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 23%, ενώ, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν στο 25,9%. Το Γ’ τρίμηνο του 2016, είχαμε 150.000 λιγότερους ανέργους, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους οι ευέλικτες μορφές εργασίας πήραν “κεφάλι” τα τελευταία δύο χρόνια, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη ανατροπή στο είδος των συμβάσεων εργασίας έγινε την περίοδο 2011-2014, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μερική απασχόληση στο σύνολο των εργαζομένων, από το 2011 έως τα τέλη του 2014, αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,9% εκτοξεύθηκε στο 9,9%. Αντιθέτως, τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης από 9,9 μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 9,7%.

Η συνολική εικόνα για την πορεία της απασχόλησης διαμορφώνεται στο τέλος κάθε χρονιάς και όχι μήνα-μήνα. Διαχρονικά, κάθε Ιανουάριο, καταγράφεται απώλεια θέσεων εργασίας, χωρίς, ωστόσο αυτό να προδιαγράφει την πορεία της ανεργίας στο υπόλοιπο της χρονιάς. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον παραπλανητικό να υπολογίζεται η πορεία της ανεργίας με επιλεκτικές αναφορές ανά μήνα. Υπενθυμίζουμε, εξάλλου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, παρότι, τον Ιανουάριο του 2016, κατεγράφη αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων (-9.954), η επίδοση για το σύνολο του 2016 (136.260) αποτέλεσε θετικό ρεκόρ δεκαπενταετίας».


Πηγή