Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φωτιά στη Βούλα: Νύχτα αγωνίας υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων -Σε επιφυλακή για τις διάσπαρτες εστίες

Καλύτερη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βούλα, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση με τη φωτιά στην Άνω Βούλα σε σχέση με το απόγευμα. Ωστόσο παραμένει σε εξέλιξη κυρίως στο μέτωπο προς τα νεκροταφεία.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στη φωτιά στη Βούλα -Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε πολλές εστίες, κυρίως σε δύσβατη περιοχή, αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης, ενώ αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Όπως λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις φλόγες μέχρι το πρώτο φως της ημέρας που θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Φωτιά στη Βούλα
Φωτιά στη Βούλα / Eurokinissi

Συνολικά επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Επίσης το πρωί αναμένεται να γίνει νέα αναλυτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς.

Φωτιά στη Βούλα
Φωτιά στη Βούλα / SOOC

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα και γρήγορα επεκτάθηκε στη Βούλα, ενώ απείλησε και τη Βάρη, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των Αρχών που έσπευσαν να εκκενώσουν περιοχές τις οποίες πλησίασαν οι φλόγες.

Οι άνεμοι έκαναν το έργο της κατάσβεσης δύσκολο, καθώς έπνεαν σε έναση έως και 8 μποφόρ, προκαλώντας τη γρήγορη επέκταση του μετώπου.

Φωτιά στη Βούλα: Εκκενώθηκαν περιοχές, κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Αρχικά, δόθηκε εντολή για εκκένωση του Πανοράματος, στη Βούλα, ενώ στη συνέχεια, όταν πλέον απειλήθηκε και η Βάρη, δόθηκε εντολή εκκένωσης περισσότερων οικισμών, ενώ απομακρύνθηκαν επίσης οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε γηροκομείο της Βούλας, αλλά και στα Παιδικά Χωριά SOS.

Οι εντολές εκκένωσης των οικισμών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, εκτός εκείνης για το Χέρωμα Βάρης, αργότερα ανακλήθηκαν, καθώς οι περιοχές αυτές δεν βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο.

Επίσης, ανακλήθηκαν οι εντολές εκκένωσης του γηροκομείου στη Βούλα και των Παιδικών Χωριών SOS στη Βάρη.

Φωτιά στη Βούλα / Eurokinissi
Φωτιά στη Βούλα / Eurokinissi

Οι οικισμοί για τους οποίους δόθηκε εντολή εκκένωσης ήταν, εκτός του Πανιοράματος: η Νέα Κάλυμνος και Εξοχή στη δημοτική κοινότητα Βούλας από τη λεωφόρο Καλύμνου και προς το βουνό, οι περιοχές Δίλοφο και Χερώματος της δημοτικής ενότητας Βάρης από τη λεωφόρο Βάρης προς το βουνό.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να σώσουν τα σπίτια τους, όταν πλέον είχε φτάσει σε αυτά η πυρκαγιά, με λάστιχα και μάνικες, αλλά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν και η πυρκαγιά προκάλεσε φθορές σε 20 οικίες, αλλά έκαψε και αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, τρία άτομα, ένας πυροσβέστης και δύο ηλικιωμένοι, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς να προκύψει όμως ανησυχία για την υγεία τους.


Πηγή