Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Χαρίτσης: Πολύ μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2017

Για πλήρη αλλαγή κλίματος απέναντι στην ελληνική οικονομία, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως «η συζήτηση τώρα είναι για το ποιες δυνατότητες διανοίγονται, σε ποιους τομείς, με ποια εργαλεία, με ποιες από τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει μπορούμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις κ.ά.»

«Έχει αλλάξει πλήρως το κλίμα για την ελληνική οικονομία, το είδαμε και στις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία να εξηγήσεις, να αποδείξεις ότι τα πράγματα είναι καλύτερα. Αυτό πλέον αναγνωρίζεται από όλους» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης και σημειώνει πως «το ζήτημα του φιλτραρίσματος των επενδύσεων έρχεται και κουμπώνει με τη συζήτηση περί αναπτυξιακού σχεδιασμού». Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και συζήτηση για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας χαράσσεται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και για να εξειδικευτούν οι προτεραιότητες βάσει των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής – εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν πάντα οριζόντιες λύσεις, σχολίασε ο κ. Χαρίτσης – οι στοχεύσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση μαζί με το υλικό των περιφερειακών συμβουλίων, όλα μαζί θα οδηγήσουν στην εκπόνηση ενός πλήρους σχεδίου.

Στο μεταξύ όμως, συνέχισε, έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για τις επενδύσεις και έχει υπάρξει και οξεία αντιπαράθεση. Σχετικά με το διάλογο που θα ξεκινήσει για το θέμα αυτό, ο κ. Χαρίτσης συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα είναι ακόμη πιο σημαντικό αυτό το επόμενο διάστημα ιδίως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το πώς, δηλαδή, οι επενδύσεις που έρχονται εντάσσονται σε ένα τέτοιο σχέδιο. Και επειδή έχουν ειπωθεί πολλά τελευταία να πω καταρχάς ότι τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν πολύ μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2017 (185% υψηλότερες το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016).

localStorage.clear();


Πηγή