Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Χατζηδάκης: Το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνει ακόμη χειρότερο

«Καμπανάκι κινδύνου» για περαιτέρω επιδείνωση στο «παγκόσμιο ρεκόρ» των κόκκινων δανείων που κατέχει η χώρα, σήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Χατζηδάκης είπε, πως μετά τα «πανηγύρια» που έστησε η κυβέρνηση για το ότι μείωσε τους στόχους για το πρωτογενές έλλειμμα και κατόπιν για το ακριβώς αντίθετο (δηλαδή για το υπερπλεόνασμα που πέτυχε χάρη στα επιπλέον μέτρα που πήρε), τώρα πανηγυρίζει για ένα νομοσχέδιο, το οποίο, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αλλά θα το επιδεινώσει.

Ο κ. Χατζηδάκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,αφού ανέφερε ότι παρότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό, όμως, δεν είναι ούτε εξωδικαστικός, ούτε συμβιβασμός, καθώς η υπαγωγή στον μηχανισμό θα προϋποθέτει, σχεδόν αναπόφευκτα, δικαστική απόφαση, ώστε να επικυρωθεί ο συμβιβασμός μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

«Η λύση, δηλαδή, της κυβέρνησης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ρύθμισης οφειλών με τρόπο που δεν επιβαρύνει περαιτέρω το δικαστικό σύστημα, είναι να προτείνει μια πολύμηνη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης. Και όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που εκκρεμούν προς εκδίκαση 200.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με περιπτώσεις στις οποίες η δικάσιμος έχει οριστεί για το 2032. Ομηρία για όλους, δηλαδή. Και για την αγορά και για τις τράπεζες» εξήγησε ως προς την κριτική του.

Εξάλλου, είπε ότι απαιτούνται 25 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, μόνο και μόνο για την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό, ενώ παράλληλα προβλέπεται, πως αν η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τον Ιούλιο, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με το συνοδευτικό υλικό.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε παντελή έλλειψη κινήτρων ή κυρώσεων προς τις τράπεζες, ώστε να επισπεύδουν τις διαδικασίες και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν γρήγορα μια νέα αρχή, ώστε να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην οικονομία.

«Με τον νόμο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως, θα γίνει ακόμα χειρότερο και για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις και, τελικά, για την οικονομία. Και πραγματικά λυπάμαι που σε συμφωνία με την τρόικα αποφασίζετε να οξύνετε ακόμα περισσότερο, τόσο το πρόβλημα των τραπεζών, όσο και το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, ο Κωστής Χατζηδάκης, κάλεσε να «μην υποτιμούν τη βαρύτητα του προβλήματος» επισημαίνοντας πως είναι κομβικής σημασίας για την Οικονομία να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά, που παραμένει στεγνή εδώ και μεγάλο διάστημα.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε και στη Βουλή τις προτάσεις που παρουσίασε η ΝΔ για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και για την θέσπιση κινήτρων και κυρώσεων προς τις τράπεζες, λέγοντας πως το κόμμα του έχει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τη χώρα, «όχι μαγικές συνταγές και σκίσιμο μνημονίων».

Τέλος, ο Κ. Χατζηδάκης σχολίασε σκωπτικά τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας: «Λέτε ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση χάσατε, αλλά τουλάχιστον όχι με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακού. Η αλήθεια είναι ότι και στη διαπραγμάτευση, όπως και σε αυτό το νομοσχέδιο, ακολουθήσατε τακτική Βραδυποριακού με αποτέλεσμα Ταλαιπωριακού και για τη χώρα και για τους πολίτες».


Πηγή