Δευτέρα , 18 Νοέμβριος 2019
Bloomberg: Κίνδυνος νέων κυρώσεων από τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Bloomberg: Κίνδυνος νέων κυρώσεων από τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών μπήκαν στο επίκεντρο άρθρου από το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Στο άρθρο αναφέρει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέων μέτρων από τους δανειστές  της στην περίπτωση που υπάρχει παραβίαση στις υποχρεώσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι πιστωτές αναμένουν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα αποτελεί παράβαση της συμφωνίας που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα τα στελέχη των θεσμών για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων», τονίζει το Bloomberg και προσθέτει: «Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει ακόμα να αποτιμηθεί πλήρως, οι πιστωτές αναμένουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg μεταξύ των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Αθήνας, θα ήταν η διακράτηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

«Η νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στους πονοκεφάλους για τον Τσίπρα, που αντιμετωπίζει την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης από την ανάληψη της εξουσίας το 2015. Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία», προσθέτει το Bloomberg.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή