Δευτέρα , 27 Μάρτιος 2023
Επικοινωνία με σήματα Μορς μέσω… αναπνοής

Επικοινωνία με σήματα Μορς μέσω… αναπνοής

Η καινοτόμα εφεύρεση ενός 16χρονου από την Ινδία

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρές αναπηρίες, όπως το Πάρκινσον ή τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η επικοινωνία μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Ένας 16χρονος από την Ινδία σχεδίασε μια συσκευή, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πολλά υποσχόμενη λύση, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα να επικοινωνούν μέσω της… αναπνοής τους.

Η συσκευή ονομάζεται «Talk» και λειτουργεί αναγνωρίζοντας τις μικρές εκπνοές αέρα ως σήματα του κώδικα Μορς, μετατρέποντάς τις λέξεις και φράσεις σε ομιλία.

Ο νεαρός Arsh Shah Dilbaghi είναι ένας από τους 15 φιναλίστ στο πρόγραμμα Global Science Fair της Google, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Daily Mail.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιντεάκι που ακολουθεί, το 1,4% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αναπηρίες, που κάνουν την επικοινωνία με άλλους αδύνατη. Επιπλέον, οι συσκευές που υπάρχουν είναι ακριβές και ογκώδεις και δεν προσφέρουν μια κατάλληλη, εναλλακτική λύση.


Ο 16χρονος σκέφτηκε να δημιουργήσει μια συσκευή, η οποία θα είναι προσιτή, γρήγορη, εύχρηστη και φορητή.

Το «Talk» αναγνωρίζει δυο διακριτές αναπνοές ενός ατόμου (σύντομη και ελαφρώς μεγαλύτερη) σε σήματα παρόμοια με αυτά του κώδικα Μορς.

Οι αναπνοές καταγράφονται μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος συνδέεται κάτω από τη μύτη του ατόμου σε μια εξωτερική συσκευή, όπου στη συνέχεια μετατρέπονται σε λέξεις και προτάσεις και «διαβάζονται» φωναχτά από εγγεγραμμένες φωνές.

Η συσκευή διαθέτει ακόμη μια δεύτερη λειτουργία, με τη βοήθεια της οποίας το άτομο μπορεί να «μιλά» μέσω προκαθορισμένων εντολών ή φράσεων.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει ένα 10ημερο ταξίδι στα Νησιά Γκαλαπάγκος, 50.000 δολάρια με τη μορφή υποτροφίας και μια επίσκεψη στη βάση Spaceport της Virgin Galactic στην έρημο Mojave.

Πηγή: newsbeast.gr