Τι είναι μια μέρα στη δουλειά χωρίς τα κοπλιμέντα της; Μια ατάκα, ένα αστειάκι, κάτι έστω διαφορετικό από το θέμα του εργασιακού σας περιβάλλοντος μεταξύ γυναίκας και άντρα συναδέλφου. Αναμφίβολα στο γραφείο μετά από τόσες ώρες προστριβής, είναι διόλου απίθανο να αποκτήσεις μια διαφορετική άνεση με τη γυναίκα που κάθεται δίπλα σου, όπως αντίστοιχα και εκείνη το ίδιο, με αποτέλεσμα να μην μιλάτε σαν τυπικοί εργαζόμενοι αλλά λες και είστε κολλητάρια. Ή και κάτι άλλο.
Επειδή όμως το γραφείο και γενικότερα η καθημερινότητα είναι ένας τόπος μυστήριος, όπου κάθε λέξη σημαίνει κάτι αλλά ταυτόχρονα μπορεί και τίποτα, καλό είναι να εστιάσουμε σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχουν αρκετοί και αυτό αφορά την παρεξήγηση κάποιων κουβέντων.
Πριν πάμε στο θέμα μας, οφείλω να τονίσω ότι δεν θα ασχοληθούμε με τα σχόλια αρσενικών «παλιάς κοπής», σφυρίγματα ή «τι κορμάρα είσαι εσύ» ακόμα και ένα ελαφρύ, αθώο φλερτ από άντρα προς γυναίκα γιατί η γραμμή είναι λεπτή και οι παρεξηγήσεις μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα #metoo.
Πώς γίνεται παρεξήγηση από ένα κοπλιμέντο
Είναι μεγάλη πιθανότητα μια μέρα να μπεις στο γραφείο όντας παραπάνω φτιαγμένος και κουστουμαρισμένος από τη συνηθισμένη σου κατάσταση και η διαφορετική σου εικόνα να προκαλεί θαυμασμό στις γυναίκες του γραφείου. Κάποιες θα σε θαυμάσουν με τα μάτια τους, άλλες πάλι δεν θα ντραπούν να σου πουν την άποψή τους: «Τι ωραίος που είσαι σήμερα».
Μια ωραία, απλή ατάκα ικανή να σε ανανεώσει, να την αποδεχτείς με θέρμη και να ανταποδώσεις (ή και όχι). Δεν έχει σημασία. Ταυτόχρονα όμως αυτή η κουβέντα για ένα μη «επεξεργασμένο» μυαλό, είναι πάντα ευκαιρία για σενάρια.
«Με είπε ωραίο η Δήμητρα, με γουστάρει σίγουρα» θα πεις στον διπλανό σου και κάπως έτσι αρχίζει το χαλασμένο τηλέφωνο. Χωρίς να το ξέρεις ο διπλανός που επίσης μπορεί να μην καταλαβαίνει, το είπε σε έναν άλλον και σταδιακά το μαθαίνει όλη η εταιρία. Απλά και μόνο επειδή η Δήμητρα σου έκανε ένα καλό κοπλιμέντο.
Κάπως έτσι δημιουργείς ελπίδες, κάπως έτσι μπορεί να κυκλοφορήσει αυτή η φήμη και απλά η Δήμητρα ή η κάθε Δήμητρα να βρεθεί προ δύσκολης θέσης. Όχι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από μη πονηρεμένες γυναίκες (κάθε άλλο), αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε από τη δική μας, αντρική σκοπιά.
Μπορεί να μην είναι παρενόχληση, είναι όμως βλακεία
Όπως πολύ εύκολα πλέον παρεξηγούνται ακόμα και αθώα φλερτ των ανδρών από τις γυναίκες, το ίδιο εύκολα γίνεται και από ένα απλό κοπλιμέντο ή μία ματιά. Είναι σαν κάτι καταστάσεις που σκεφτόμαστε τον αιώνιο μπακούρη φίλο μας που πλάθει ιστορίες φαντασίας για να μας δείξει ότι έχει εμπειρίες αλλά βαθιά μέσα μας τον λυπόμαστε. Θες να ανήκεις σε αυτή την κατηγορία; Δεν νομίζω.
Αναμφίβολα μετά από τόσες ώρες στο γραφείο, το να πεις και μια κουβέντα παραπάνω, το να νιώσεις μια στιγμιαία έλξη με κάποια που νιώθεις άνετα είναι λογικό και απολύτως αποδεκτό. Ποιος θέλει άλλωστε να μιλάει επί 8 και βάλε ώρες στη δουλειά μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς;
Όταν όμως λαμβάνεις ένα κοπλιμέντο δεν είναι αναγκαίο να βγάζεις σενάρια που δεν ισχύουν.
Πηγή