Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αυνανισμός: Δεν φαντάζεστε ποια ορμόνη… τρελαίνει τις γυναίκες

Αυνανισμός: Δεν φαντάζεστε ποια ορμόνη… τρελαίνει τις γυναίκες

Η τεστοστερόνη είναι γνωστή ως η “αρρενωπή” ορμόνη, η χημική ουσία που “καθοδηγεί” την σεξουαλική διάθεση των ανδρών. Όμως μια νέα έρευνα έρχεται να αναστρέψει κάθε στερεότυπο που γνωρίζαμε για την τεστοστερόνη.

Όπως προκύπτει από έρευνα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, σε υγιείς άνδρες, αποδεικνύεται πως η τεστοστερόνη δεν συνδέεται με τη σεξουαλική επιθυμία καθόλου.

Την ίδια στιγμή οι υγιείς γυναίκες με περισσότερη τεστοστερόνη από τον μέσο όρο, επιδεικνύουν λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ με έναν άντρα, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για… τον αυνανισμό, σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση της έρευνας στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 196 συμμετεχόντων (105 άνδρες και 91 γυναίκες) που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο. Από αυτούς ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που σκοπό είχαν να προσδιορίσουν την ερωτική και σεξουαλική ικανοποίηση και κατάσταση των συμμετεχόντων, ενώ υπήρχαν και σαφείς ερωτήσεις για το πόσο συχνά αυνανίζονταν και κατά πόσο προτιμούσαν να κάνουν σεξ με κάποιον/α σύντροφο αντί για να αυνανιστούν σε δεδομένες περιστάσεις.

Επίσης ο κάθε συμμετέχων έδωσε δείγμα σιέλου με το οποίο οι επιστήμονες βρήκαν τα ορμονικά επίπεδα στον καθένα, όπως η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες).

Διαπίστωσαν ότι στους άντρες τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους δεν είχαν καμία απολύτως επίπτωση στην επιθυμία τους τόσο για σεξ, όσο και γι’ αυνανισμό.

Επίσης, βρήκαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης ανέφεραν λιγότερη επιθυμία για σεξ με κάποιον σύντροφο και μεγαλύτερη επιθυμία γι’ αυνανισμό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υψηλότερη τεστοστερόνη μπορεί να αντανακλά υψηλότερο στρες στις γυναίκες. Η τεστοστερόνη εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, τα οποία “υπερλειτουργούν” κατά τη διάρκεια ενός αγχωτικού χρονικού διαστήματος. Οι συμμετέχουσες με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (συνολικά 27 γυναίκες από τις 91) δήλωσαν μηδαμινή επιθυμία για αυνανισμό, αντίθετα με εκείνες που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την ιδέα ότι η επιθυμία για σεξ με έναν σύντροφο επηρεάζεται περισσότερο από κοινωνικούς παράγοντες, ενώ η επιθυμία για αυνανισμό είναι περισσότερο έμφυτη στις γυναίκες.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι άντρες δήλωσαν μεγαλύτερη διάθεση για αυνανισμό αλλά και μεγαλύτερη διάθεση για σεξ, ενώ οι γυναίκες δήλωσνα μικρότερη διάθεση και για τα δύο.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης το ότι ο γυναικείος αυνανισμός, αν και έχει ξεφύγει πια από την ταμπέλα του ταμπού στην σύγχρονη κοινωνία, εντούτοις εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή κοινωνικού “στιγματισμού”, συγκριτικά με τον ανδρικό αυνανισμό. Και γι’ αυτόν το λόγο, είναι πιθανό οι συμμετέχουσες στην έρευνα να μην ήθελαν να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια για τις σεξουαλικές τους επιθυμίες ή ότι οι ίδιες νιώθουν, ακόμα και μόνες τους, ενοχές αν έχουν την επιθυμία για αυνανισμό.

Πηγή: iatropedia.gr